Aktuális

Meghalt Batthyány László, az egyik utolsó magyar gróf

Meghalt a magyar grófi család egyik utolsó tagja. Cikkünkből Batthyány László kalandos és izgalmas életét is megismerhetitek.

Apja, Batthyány Zsigmond a család grófi ágából származott, anyja Batthyány Lujza, a szegények orvosaként ismert herceg dr. Batthyány-Strattmann László elsőszülött lánya volt. Zsigmond és Lujza 1924-ben házasodtak össze, három gyermekük született: Maya, Zsigmond és László.

Batthyány László 1928-ban jött világra, gyermekkorát szülei magyarszecsődi kastélyában töltötte. Az elemi iskolát is itt végezte, vizsgáit a körmendi iskolában tette le. Gimnáziumi tanulmányait a pécsi jezsuita Pius Gimnáziumban kezdte meg, majd a pécsi ciszterci rend gimnáziumában folytatta. 1944 őszén a szentgotthárdi gimnáziumba járt három hónapig.

A 2. világháború idején a családi kastélyt német katonák szállták meg, ezért 1944 decemberében a burgenlandi Németújvárra (Güssing) költöztek. 1945 januárjában a család Vorarlbergbe tette át a lakhelyét. László az oroszok megérkezéséig nagybátyjánál maradt Németújváron, majd biciklin tette meg az utat Ausztria nyugati tartományába. 1948 végén nagynénjéhez Dél-Amerikába vándorolt. Uruguayban nyolc évig élt, egy szövetgyárban dolgozott mint festékkeverő.

Ausztriába 1956-ban tért vissza, Németújváron élő szüleihez költözött, de rokonai ma is élnek Uruguayban. Erdőgazdálkodással foglalkozott 1994-ig, amikor nyugdíjba vonult, birtokai irányítását pedig Géza fiára hagyományozta.

Olasz származású feleségétől egy lánya, Klaudia és két fia, András és Géza született. Klaudia Bécsben, András Monte Carlóban, Géza Németújváron lakik. Batthyány László a rendszerváltást követően Magyarszecsődön birtokot és házat vásárolt, haláláig felváltva Németújváron és Magyarszecsődön lakott.

Gróf Batthyány László 89 évesen hunyt el
Gróf Batthyány László 89 évet élt – fotó: Nyugat.hu

(Nyugat)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top