Aktuális

Kutyák halálát okozó kísérlet miatt támadják a kutatókat

Egy ausztrál egyetem tudósait komoly kritikák érik, miután kiderült, hogy az egyik kutatásukhoz agarak szívét távolították el. A kutatók azt állítják, a kísérleteknek köszönhetően fontos információkhoz jutottak, amelyeket a szívátültetéseknél lehet majd felhasználni a jövőben.

Az ausztrál Monash Universitynek állatvédőkkel szemben kellett megvédenie azt a szívátültetéssel kapcsolatos kutatást, amelynek szerzői agarak szívét távolították el, hogy azokat később más kutyákba ültessék be.

A fő panaszos a Humane Research Australia (HRA) nevű állatvédő szervezet volt, amely kritizálta a kutatási anyag szerzőit. Válaszul az egyetem és a kutatókkal együttműködő Alfred kórház közös közleményt adott ki, amelyben leszögezték, hogy az állatok nem éreztek fájdalmat a kísérlet során, mivel mély altatásban hajtották végre rajtuk a műveletet. A kutatás célja az volt, hogy megvizsgálják, lehetséges-e a donorszerveket hosszabb időn keresztül testen kívül tárolni, majd később sikeresen beültetni.

“A kutatást független etikai bizottság hagyta jóvá – közölte az egyetem. – Ennek tagjai voltak különféle állatjóléti szervezetek képviselői is, akik szigorú feltételként határozták meg, hogy az állatoknak semmiféle fájdalmat nem szabad érezniük, illetve hogy a beavatkozások csak akkor végezhetőek el, ha más módszerrel nem megvalósítható a tudományos vizsgálódás, illetve ha a kutatás kritikus fontosságú.”

A HRA megkérdőjelezte a kutatás relevanciáját, mivel szerintük kutyaszíveket átültetni és emberi szíveket átültetni két különböző dolog.

“A kutatók maguk is végeztek korábbi vizsgálatokat embereken, ezért nehezen érthető, hogy miért végeztek olyan vizsgálatot, amelyben egy más faj szívét használták, illetve, hogy a kutatás miért kapta meg az etikai bizottság jóváhagyását” – írta a HRA a kutatással kapcsolatos jelentésében.

“Az egyetem értesülései szerint a kutatási eredményeknek értékes és fontos hatásuk lesz azokra az emberekre nézve, akik életmentő műtétre várnak Ausztráliában és világszerte” – mondta a Monash szóvivője. Az egyetem egyébként az elmúlt egy év során már nem alkalmazott kutyákat az orvosi jellegű kutatásokban.

További cikkek transzplantációról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top