Aktuális

Spanyolországtól Oroszországig tombol a szeptemberi nyár

Spanyolországtól Oroszországig tombol a szeptemberi nyár. Sőt még a skandináv országokban is igencsak izzadnak a szokatlanul meleg őszi hónapban. Svédországban több helyen 25 fok fölötti hőmérsékleteket mértek. Némi zivatarral tarkítva, de itthon is marad a csodaszép nyár az őszben.

Ha már az idei nyár kissé csapadékosabb és hűvösebb volt a korábbiakhoz képest, akkor legalább a szeptember időjárása legyen az átlagoshoz képest melegebb és szárazabb. Csöppet sem bánjuk, ha szeptember végéig is eltart a kánikula.

Kontinensünk legnagyobb részén magasnyomás hatása érvényesül, így valójában Spanyolországtól Oroszországig csodásan szép napos az idő, csupán helyi záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A hőmérséklet a nyarat idézi, még az alapvetően hűvös Skandináv-félsziget déli vidékein sem ritka a 25 fok. Hazánk magasságában mindennapos a 30 fok körüli hőmérséklet, míg Dél-Spanyolországban még mindig 36-37 fokot mutatnak a hőmérők.

Hűvösebb levegőt mindössze Észak-Skandinávia és Oroszország területein mérnek, ahol ciklonok alakítják az időjárást. A hűvösebb levegő ugyanakkor még nem éri el a kontinens belsejét, így kedd estig a Kárpát-medence időjárása nyárias marad. Kis változásra számítani lehet, a kissé labilisabbá váló légkör ugyanis kedvez a helyi záporok, zivatarok kialakulásának.

Hazánkban kedden is sok lesz a napsütés, de már erősebben felhős időszakokra is számíthatunk, és elszórtan valószínű zápor, zivatar, a legnagyobb számban várhatóan a Dél-Alföldön. Gyenge vagy mérsékelt marad a változó irányú szél, amely csak a zivatarok környezetében erősödhet meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet kedden általában 12-18 fok között alakul, míg a legmelegebb órákban 27-31 fok közé kúszik fel a hőmérők higanyszála.

Szeptemberi nyár tombol Spanyolországtól Oroszországig
Szeptemberi nyár tombol Spanyolországtól Oroszországig (fotó: MET)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top