Aktuális

Minden csatát buktak a devizahitelesek a bankok ellen

Hiába nyújthattak be elszámolási panaszt pénzintézetüknek az egykori devizahitelesek, a beadványok mindössze három százalékával foglalkoztak érdemben a bankok, pénzt senki sem kapott vissza.

Lehangoló eredménnyel zárult a bankok elszámoltatása, ha devizahitelesek szemszögéből nézzük a dolgot. Az augusztus végi adatok szerint 16.536 elszámolási panaszt nyújtottak be, ám a panaszosok mindössze három százalékának sikerült valamilyen eredménnyel vitatni az elszámolást. Az adósok legnagyobb számban, 379 esetben az elszámolásra kötelezést tudták elérni, ez azonban nem jelentette azt, hogy vissza is kaptak valamit – derül ki az azenpenzem.hu elemzéséből, amit a Pénzügyi Békéltető Testület adati alapján végeztek.

A csúfos eredményhez hozzájárult az is, hogy erős jogszabályi béklyók kötötték az adósokat a panasz benyújtásakor. A devizahiteleseknek kellett pontosan megjelölniük, hogy milyen számolási hibákat követett el velük szemben a bank, miközben a felügyeleti hatóság, a Magyar Nemzeti Bank korábban hangsúlyozta, hogy a valós kalkulációt csak a hitelintézetek tudják elvégezni.

A jegybank azt sem írta elő, hogy a hitelező világosan írja le, mikor mekkora árfolyamrést alkalmazott, és mikor mekkora kamatemelést érvényesített, így sok devizahiteles értelmezni sem tudta a banki elszámolást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top