Aktuális

Előkerült az elveszettnek hitt ikonikus 9/11-zászló

Másfél évtizeddel az USA elleni legnagyobb terrortámadás után megkerült az az amerikai zászló, amelyet a tűzoltók állítottak fel a tragédia helyszínén, az oltási munkálatok során.

A 2001. szeptember 11-én bekövetkezett terrortámadások után a World Trade Center romjain dolgozó tűzoltók egy közelben kikötött hajóról szereztek egy amerikai zászlót, amelyet felhúztak egy félig ledőlt zászlórúdra. A jelenetet megörökítette a Bergen Record fotósa, a kép pedig bejárta a világot, számos újság címoldalán hozta, többen a XXI. század egyik legnagyobb hatású fotójának tartják.

Ez a fotó bejárta az egész világot
Ez a fotó bejárta az egész világot

A zászlónak azonban rejtélyes körülmények között nyoma veszett. Michael Tucker és felesége, Petra Epperlein 2013-ban The Flag címmel dokumentumfilmet forgatott a lobogó utáni nyomozásról. Mint kiderült, amikor egy New York-i városi alkalmazott a katasztrófa után egy héttel megjelent a World Trade Center romjainál, hogy átvegye a zászlót, egy nagyobb lobogót kapott, amelyet többen aláírtak. Később ez a zászló lengett az áldozatok emlékére tartott megemlékezésen, szeptember 23-án, illetve a USS Roosevelt anyahajó fedélzetén, amely részt vett a terrortámadást követő afganisztáni küldetésben.

“Az eredeti zászlót valószínűleg valaki ellophatta, vagy csak egyszerűen rossz helyre került, aztán a káoszban elkeveredett” – nyilatkozta Tucker a CNN hírcsatornának.

A zászlót egyelőre csak a sajtó munkatársai láthatták
A zászlót egyelőre csak a sajtó munkatársai láthatták

Később, az eltűnéséhez hasonlóan rejtélyes körülmények között újra előkerült: hosszú utat tett meg, ugyanis az USA nyugati partján található Washington államban találták meg. Egészen pontosan egy Brian nevű férfi adta le az Everett városában található rendőrkapitányságon. Elmondása szerint 2007-ben kapta ajándékba a veteránok napján valakitől, akinek egy 9/11-es tűzoltó özvegye ajándékozta.

A helyi nyomozók a hír hallatán keresni kezdték Briant, még fantomképet is készítettek róla, hogy így bukkanjanak a nyomára, és így tudjanak meg további részleteket a zászlóról. A lobogót eközben a Washingtont State Patrol bűnügyi laboratóriumában vizsgálták meg, és megállapították, hogy a szövetszálak között megtalálhatóak a World Trade Center romjai között található por részecskéi. A szakértőknek tehát sikerült igazolniuk, hogy valóban arról a zászlóról van szó, amely a fenti fotón is látható.

A lobogó végül visszakerült New Yorkba, ahol a National September 11 Memorial múzeum bejárata mellett lesz kiállítva, a Ground Zerónál.

További cikkek 9/11-ről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top