Szeptembertől kötelező feltüntetni a krumpli csomagolásán – az ömlesztve árult burgonyánál is – hogy mi a termék pontos fajtája, honnan származik és jelezni kell a főzési típusát is. Emellett szerepelnie kell a címkén a “étkezési burgonya” vagy “újburgonya” megnevezést is, csomagolt termék esetén a csomagoló és a forgalmazó nevét, címét, a csomagolás időpontját, valamint a gumók minimális méretét.
A főzési típust – az adott fajtának megfelelően – három kategóriába sorolják: “A – saláta (nem szétfővő)”, “B – főzni való (kissé szétfővő)” és “C – sütni való (szétfővő)”. Az új, egységes jelölés jelentős segítséget nyújt a vásárlók számára, hogy az igényeiknek leginkább megfelelő terméket választhassák.
Az információkat a csomagoláson vagy egy ahhoz rögzített címkén kell feltüntetni. Ömlesztve árult burgonya esetén a termék mellett kell jól olvashatóan kihelyezni, tehát az előírás a piacok árusaira is vonatkozik – áll a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményében.
Ezeket a krumplis ételeket ki kell próbálnod:
- Szívbarát, görög krumplisaláta.
- Egy jó, krumplis-spárgás pite.
- Isteni krumplifasírt.