Aktuális

Hitelekkel indul az iskolakezdés

A szeptemberi iskolakezdés jó hír a bankoknak, annál kevésbé a szülőknek, akiknek igencsak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, hogy minden szükséges tanszert megvásárolhassanak. Egyre többen hitelből finanszírozzák megnövekedett kiadásaikat.

Szeptemberben a bankok ujjonganak, hiszen az iskolakezdés miatt igencsak megugranak a személyi kölcsönfelvételek. A Budapest Bank friss felmérése szerint az iskolakezdés gyermekenként átlagosan 84 ezer forintba kerül, melynek 6 százalékát a családok hitelből finanszírozzák. És a szülők az iskoláztatásra veszik fel a hiteleket a legszívesebben. Magyarországon nagyjából minden ötödik család igényelt korábban hitelt iskolai célokra, szülők 37 százaléka pedig úgy nyilatkozott, szükség esetén igénybe venné ezt a lehetőséget is.

A felmérést a többi hitelintézet tapasztalatai is alátámasztják. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint minden szeptemberben jelentősen megugrik az új fogyasztási hitelek száma, de ugyanígy sokan igényelnek folyószámlahitelt is. A legkedvezőbb feltételű személyi hitelek kamata már a 10 százalékot sem éri el, sőt akadnak még ennél is olcsóbb kölcsönök.

A másik kedvelt hiteltípus iskolakezdés idején az áruhitel. A felmérés alapján az áruhitelek több mint felét számítógépre, telefonra, tabletre, és több mint a negyedét bútorra költik a szülők. Az áruhitelpiacon szintén kiugró hónap a szeptember, de a karácsonyi vásárlások mértéke jócskán meghaladja a szeptemberi iskolakezdés időszakát – írja a Világgazdaság.

Hitekkel indul az iskola
Hitellel indul az iskola

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top