Aktuális

Gyümölcs lenne, de nincs, aki leszedje

Óriási bajban vannak a gyümölcstermesztők, nincs, aki leszedje a termést. A munkaerőhiány a zöldségtermelő vállalkozásokat is rendkívül hátrányosan érinti. Hogyan kerülnek így a magyar termékek a fogyasztókhoz?

Országosan nagyjából 70-80 ezer idénymunkás hiányzik a gyümölcsösökből, paprika- és paradicsomföldekről, zöldségágyásokból. A szakmai szervezetek szerint a nyugati vendégmunka és a közmunka miatt nem lehet megfelelően képzett munkaerőt találni a gyümölcs- és zöldségszedésre. A hiedelemmel ellentétben ugyanis nem mindenki alkalmas a mezőgazdasági munkákra, a jó szedő felér egy szakmunkással.

Megfelelő bérekkel orvosolható a munkaerőhiány

A Boglárkert vezetője úgy látja, csupán megfelelő szervezés és munkabér szükséges ahhoz, hogy elegendő mennyiségű munkást találjanak a szüret idejére. A legfontosabb pedig az állandó munkalehetőség, vagyis hogy a szedők mindennap dolgozhassanak.

Az idénymunkások Somogy megyében átlagosan 5-7 ezer forintot keresnek naponta, persze számít a teljesítmény, ha valaki kiemelkedően jól dolgozik, akár 12 ezret is megkereshet egyetlen nap alatt. Ugyanakkor az is nagyban befolyásolhatja a munkabéreket, hogy a termelők mennyiért tudják értékesíteni a zöldséget, gyümölcsöt.

Az összefogás segíthetne az idénymunkán

A szakember úgy látja, megoldást az jelentene, ha Magyarországon is bevezetnék az osztrák, német vagy éppen az olasz példát, ahol a gazdák nem önállóan, egymás kárára próbálnak érvényesülni a piacon, hanem összefogva, közösen fellépve, sokkal jobb tárgyalási pozícióból indulnak a felvásárlókkal szemben. A magasabb felvásárlási árak több bevételt jelentenek a cégeknek, melyek így magasabb béreket tudnak fizetni az idénymunkásoknak. A munkavállalók így itthon maradnának, és nem küzdenének a mezőgazdasági cégek a munkaerőhiánnyal.

Ausztria magyar határához közeli, burgenlandi gazdaságaiban átlagosan nyolc euró, vagyis nagyjából 2500 forint óradíjat fizetnek az idénymunkásoknak. Tirolban az órabér eléri a 12 eurót, vagyis 3800 forintos órabér mellett dolgozhatnak. Így Ausztriában az idénymunkások napi 20-30 ezer forintot kereshetnek, ami heti egy pihenőnappal számolva havonta elérheti az 500-780 ezer forintot. A három hónapos betakarítási idény alatt másfél-kétmillió forintot vihetnek haza a magyar munkások – szemben az idehaza ugyanennyi idő alatt jó esetben megkereshető nagyjából 600-700 ezer forinttal. És csöppet sem mellékesen, hogy az osztrákoknál a nyolc óra, az nyolc óra, egyetlen perccel sem több, ha pedig mégis, azért pluszban fizet a munkáltató.

Nincs, aki leszedje a gyümölcsöt
Nincs, aki leszedje a hazai gyümölcsöt

(Sonline)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top