Aktuális

Ékszereket gyűjtenek a Feneketlen tóból

Azaz ékszerteknősöket. A sárga- és vörös fülű, nem őshonos ékszerteknősöket a Főkert munkatársai gyűjtik be, és karanténba zárják.

Már becsapdázták a Feneketlen-tavat, minden nem őshonos teknőst összegyűjtenek, és karanténba zárják őket. Mindezt azért, hogy az őshonosoknak legyen hol napozniuk, és ne legyenek kitéve az egzotikus teknős még egzotikusabb parazitáinak és a hordozott betegségeknek. A teknősbegyűjtést a Főkert végzi, vállvetve a a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályával.

Az ékszerteknősök először megunt házi kedvencként kezdték életüket a tóban, ám a biológusok megfigyelték, hogy áttelelnek, és a hazai vizekben néhol szaporodnak is. Legnagyobb baj velük, hogy elveszik a napozóhelyet és az élelmet az őshonos mocsári teknős elől, és egzotikus parazitáik és kórokozóik terjesztésével más őshonos vízi élőlényeket is veszélyeztethetnek.

A csapdával és csónakból begyűjtött tekiket először regisztrálják, majd alaposan – külön ügyelve azt egzotikus parazitákra – megvizsgálják őket. A vizsgálaton átesett teknősök az állatkert karanténállomására kerülnek, ahonnan a szükséges karanténidőszak leteltével az egészséges példányok az állatkerti Nagy-tóba költöznek. 

Forrás: MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top