Aktuális

Beszélgetőpartnert keresett súlyos beteg férjének a fiatal magyar édesanya

Szokatlan segítségkérés érkezett a napokban az adjkirály csapatához. Egy ceglédi kismama önkéntest keresett beteg férje mellé, aki hetek óta Budapesten van kórházban. Két éve derült ki, hogy Lacinak agydaganata van, tavaly júliusban pedig az, hogy leukémiás. A feleség épp gyesen van, csak ritkán tudja meglátogatni férjét a kórházban. Virginia az adjkirály!-on keresztül keresett önkénteseket, akik időnként bemennek a kórházba Lacihoz beszélgetni, hogy ne teljenek olyan unalmasan a napjai. Most azért küzd a család, hogy a fiatal apa mielőbb hazamehessen.

Jöjjenek nyugodtan, itthon vagyok, várom a kőművest” – mondta lehangoltan Gombai Virginia, amikor időpont-egyeztetésért megkereste az adjkirály csapata. Másnap reggel találkoztunk náluk, Cegléden. Kislányával vár a kapuban. Réka most decemberben lesz kétéves.

Virginia 6 hónapos terhes volt, amikor kiderült, hogy férjének agydaganata van. Lászlót azonnal megműtötték, utána szépen javult. Fél évvel később viszont egyre fáradékonyabb lett. Alig akarták elhinni, amikor kiderült: leukémiája és nyirokrákja is van.

Réka nem sokat láthatta apukáját, születésnapján sem találkozhatott vele. Virginia előző házasságából született Dominik, ő 13 éves. Most a nagyszülőknél van, máshogy nem férnének el. A ház udvarán a bútorok letakarva, több ruha sajnos penészes lett. 

“Mindent ki kellett pakolnunk. Tavaly a jég megrongálta a tetőt, sok mindenünk elázott. Most pedig nekiláttunk a steril szobának, ami nem kis feladat. Amíg készül, csak az egyik szobát tudjuk használni.”

Amit csak tudtak, ide pakoltak át, ami nem fért el, azt az udvarra tették. A másik szobában már leverték a vakolatot. A Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Alapítvány segítségével foghattak bele az átalakításba.

Beszélgetőpartnert keresett súlyos beteg férjének a fiatal magyar édesanya

Munka közben derült ki, nem lesz egyszerű kialakítani a szobát. Igaz, kaptak speciális festéket a gyártótól, de a padlóval is gond van, nem beszélve a falakról. 

“Nagyon várjuk, hogy Laci hazajöhessen. Ő is aggódik, hogy mi történik itthon, az aggódás meg nagyon nem tesz jót neki. Két hete teljesen maga alatt volt, akkor kértem segítséget az adjkirály!-on keresztül.”

Legyen egy hely, ahol egymásra találhat az, aki segítene és az, aki segítséget keres – ezzel a céllal jött létre az adjkirály. Ezen a honlapon és a csapat Facebook-oldalán mindenki láthatja, hogy kinek, mire van szüksége, vagy ki miben tud segíteni. Nagyon sokan adnak, ha megtehetik. Sokszor azonban nem találkozik az, aki adakozna, azzal, aki segítségre szorul. Ezen szeretnének változtatni. Az adjkirály közreműködésének köszönhető az is, hogy Milaskics Richárd, a súlyos beteg kisfiát egyedül nevelő édesapa családja rengeteg segítséget kapott. Ricsiék szívszorító történetét itt és itt olvashatjátok.

Virginia férjét hosszú hetek óta Budapesten, a Szent László Kórházban kezelik. Virginia gyesen van, csak ritkán tudnak Budapestre utazni, hogy bemenjenek a kórházba. Ezért keresett segítőket, akik vállalják, hogy bemennek Lacihoz beszélgetni.

Beszélgetőpartnert keresett súlyos beteg férjének a fiatal magyar édesanya

A férfi ugyanis már nehezen viseli a hosszú benntartózkodást. Ketten vállalták, ők azóta is járnak hozzá. Egyikük az adjkirály!-nak azt mondta, néhány éve egy hónapot volt kórházban, jól tudja, milyen érzés ez. Ő munka után heti háromszor bemegy Lászlóhoz. Napközben is tartja vele a kapcsolatot, ha szüksége van valamire, beviszi neki.

Két nappal később mi is bemegyünk a kórházba. Laci külön szobában van. Felkel, hogy bemutatkozzon, majd visszafekszik. Azonnal sztorizni kezd: kórházról, betegségéről.

Nem csak Laci viseli nehezen a benntartózkodást, a többi beteg is. Volt, amikor egyik este néhányan összeültek kártyázni – persze ez akkor történt, amikor mindannyian jobban voltak. Sokszor gondol arra, milyen jó lenne kimenni a közeli henteshez egy jó kis sült kolbászra. Súlyos állapota ellenére hihetetlenül pozitív. 

A kemónak már vége, jövő héten be kellene indulnia a sejtképződésnek, nálam mindig hamarabb szokott!”

A kórházban lassan telik az idő, hiába igyekszik feltalálni magát: tévézik, ha lehet, beszélget a többi beteggel, Skype-on pedig a kislányával.

“Nagyon jólesett, hogy többen is vállalták, bejönnek hozzám. Sokat jelent ez nekem!” – mondja a férfi.

Beszélgetőpartnert keresett súlyos beteg férjének a fiatal magyar édesanya

Később újabb kemoterápia vár rá, és ha találnak donort, őssejtbeültetés is. Addig azonban nagyon szeretne hazamenni, ezért is kellene mielőbb befejezni otthon a steril szobát. László azonban optimista:

“Nagyon nagy erőt ad, hogy ennyien szeretnek. Nagyon-nagy köszönet nekik!” – mondja elérzékenyülve, de mosolyogva.

Aki szeretne Gombaiéknak segíteni, az adjkiraly.hu-n keresztül továbbra is megteheti. Jól jön most nekik minden, ami a napi megélhetést segíti: élelmiszer, gyerekruha, illetve bármi, ami a steril szoba kialakításához szükséges, legyen az anyag vagy szakember segítsége.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top