Aktuális

“Nem tankönyvet tanítunk, hanem gyereket” – Pukli Istvánt kérdeztük a terveiről

Pukli István a pedagógustüntetések meghatározó alakja újabb tervekkel készül az idei tanévre. Részleteket nem árult el, de azt ígéri, hogy nem adja fel, és lesznek meglepetések.

Engedetlenségi mozgalmat hirdetett, beszédet mondott a pedagógustüntetéseken, és továbbra sem adja fel, mert töretlenül hisz abban, hogy a gyerekek jobb oktatást érdemelnek. Keveseknek kell bemutatni Pukli Istvánt, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatóját. Szülők, gyerekek, pedagógusok álltak mellé és vették fel a kesztyűt a Klikkel és a kormányzattal szemben, megalakult a Tanítanék Mozgalom, ahol nemcsak ő, hanem Törley Katalin és Pilz Olivér is rendszeresen elmondja, hogy szerintük milyennek is kellene lennie a közoktatásnak Magyarországon.

Nem fogjuk feladni, de a konkrétumokról hiába is faggat, egyelőre ezekről nem beszélek. Vannak ötleteink, és lesznek meglepő akcióink, de ennél többet tényleg nem mondok” – így kezdte a beszélgetést a Teleki igazgatója. Az mindenesetre biztos, hogy esze ágában sincs politikusnak állni, és gőzerővel készül a 2016/17-es tanévre.

“12 ezer forintért lehet tankönyvcsomagot rendelni, és amikor egy jó nyelvkönyv 5-6000 forint körül kezdődik, akkor az biztos, hogy nem a legjobb könyvek kerülnek a csomagba. Idén is sokat fogunk fénymásolni, szkennelni, mert a régi tankönyvekből meg innen-onnan kell összeszednünk a lényeget. Nehéz ezt megoldani, de eddig is sikerült, tehát idén is sikerülni fog. Nem tankönyvet tanítunk, hanem gyereket, és szerintem a legfontosabb az, hogy a diákok megtanuljanak gondolkodni, megtanuljanak eligazodni az információrengetegben, tehát meg kell tanítanunk őket ügyesen meglelni a válaszokat. Már rég nem arrafelé megy a világ, hogy ismeretanyagot kelljen bebiflázni, ott az internet, a lexikális adatokat meg lehet találni.”

Közben lezajlott egy tanfelügyeleti ellenőrzés is a Telekiben, amin Pukli István ötösre vizsgázott. Vagyis semmi kivetnivalót nem találtak a munkájában, minden rendben volt, bár egy kifogás azért felmerült: túl gyorsan valósítja meg az ötleteit. Ez ugyanis feszültséget kelthet a nevelőtestület tagjaiban. István azt mondja, hogy ebben a tanévben lejár az 5 éves mandátuma, tehát új igazgatóválasztás lesz náluk, de egyelőre csöppet sem aggódik.

Az első 5 éves ciklus után lehetőség van arra, hogy az igazgató munkáját a szülők, kollégák és a diákok véleményezzék, majd ezt kell elküldeni a tankerülethez. Ha ebben nincs elmarasztalás a személyemet és a munkámat  illetően, akkor nagy eséllyel újabb öt évre elnyerem  a Teleki igazgatói székét. Ha komoly aggályok merülnek fel, akkor viszont pályázni kell. Állok elébe, ha így alakul, akkor pályázni fogok. Jelen percben azt gondolom, hogy a nevelőtestület többsége mellettem áll.”

A Telekiben, csakúgy, mint más iskolákban, elsején osztályfőnöki órák és tanévnyitó lesz, de másodikán már tanulni fognak a diákok.

Még több Pukli Istvánról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top