Aktuális

Mindent betiltanak a britek, aminek köze van az EU-hoz

Nem csak az unióból lépnének ki, hanem a metrikus rendszert is maguk mögött hagynák a britek, aminek bevezetése amúgy sem ment fényesen.

Már vagy hét éve be kellett volna vezetniük a briteknek a metrikus mértékegységeket, mint a kilogrammot, a centimétert vagy a litert. Bár törvény nem tiltja a régi, “birodalmi” mértékegységek használatát, de azok csak tájékoztató jelleggel, a hivatalos metrikus mennyiség mellett szerepelhetnek. A Brit Súly- és Mértékegység-szövetség most amellett kampányol, hogy a BREXIT után térjen vissza minden az eredeti kerékvágásba, és felejtsék el a kilókat meg a deciket és a centiket.

A hagyományos rendszerért lobbizók azt szeretnék, ha szabadon választhatna a kereskedő, melyik jelölést használja.  Ehelyett egy kusza állapot uralkodik a szigetországban, ahol félresikerült a “metrizálás”.

A tejesflakonokra ráírják ugyan, hogy 3,408 liter, de nem felejtik le róla azt sem, hogy 6 pint. Az autók mérőórája mérföldben mér, akárcsak az utakon a távolságot. A benzinkúton már literre adják az üzemanyagot, de a guminyomást csak font/négyzethüvelyk mennyiségben lehet beállítani.

A legjobb példa arra, hogy mennyire nem érdekli az angolokat a metrikus rendszer, az a The Times rendőrségi híreket közlő rovata, ahol egy átlagos hír arról szól, hogy a 11 hüvelyk magas, 196 font súlyú sofőr, miután megivott három pint sört, autójába ülve 800 yard megtétele után 30 mérföldes sebességgel csapódott az emeletes busznak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top