Aktuális

Szaguk alapján kapják el az erőszakolókat

Csakúgy, mint a lőpornyom vagy a rostszálak, az elkövető által hátrahagyott parfümnyomok is segíthetik ezentúl a nyomozók munkáját.

Arra jöttek rá londoni kutatók, hogy egy illatkompozíció egyes alkotóelemei képesek átkerülni egyik ember ruhájáról a másikra még akkor is, ha csak egy percig tart az érintkezés. Az illatnyomokból az is megállapítható, mikor történt a kontaktus. Azért kezdték el vizsgálni a parfümöket a tudósok, mert a nők kilencven, a férfiak hatvan százaléka rendszeresen illatosítja magát, sok lehet a hátrahagyott nyom. 

Egy konkrét férfiparfümöt teszteltek, és arra jutottak, hogy néhány alkotóelem könnyedén áttevődött egyik ruháról a másikra. A két anyag mindössze egy percnyi összeérintését követően a 44 kémiai alkotóelemből 15-öt, tízpercnyi összeérintést követően pedig már 18-at azonosítottak a második textilen. Hat órával a parfüm használata után 12 komponenst azonosítottak a második textílián, és hét nappal később ezek közül még hatot ki lehetett mutatni.

Az University College London kutatói szerint az elkövetők azonosításához, az ügy megoldásához az illatanyagok önmagukban kevesek, de DNS-mintákkal vagy ujjlenyomatokkal kiegészítve nagyon hasznos nyomravezetők lehetnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top