Aktuális

“A borotvált puncis lányokat szeretem!” – szexuális zaklatás a magyar egyetemeken

A legtöbb diák nem meri vagy nem akarja feljelenteni az oktatóját, aki molesztálja, a legtöbb felsőoktatási intézmény pedig nincs felkészülve ezekre a helyzetekre. Most viszont mintha elkezdenének észbe kapni az egyetemek.

“Volt egy nagyon jó fej fiatal oktatóm az egyetemen. Ő kb. 30 lehetett, én meg 23 éves voltam. Az egyik szeminárium után, amikor meg kellett beszélnünk még egy dolgozat témáját, azt mondta, üljünk le egy kávézóban. Így is történt, kezdetben minden rendben is volt. Aztán, amikor túljutottunk a munka részen, akkor elkezdett udvarolni, és megsimogatta a hajamat. Furán éreztem magam, egyrészt mert kellemetlen volt a szituáció, másrészt mert azon gondolkodtam, mit is csináljak. Ja, és azt is tudtam róla, hogy nős. Végül összeszedtem magam, eltoltam a kezét, és kértem, hogy ezt ne csinálja, mert nem helyénvaló. A következő szemeszterben másik szemináriumvezetőt választottam” – mesélte egy fiatal nő az NLCafénak.

Megfordult ugyan a lány fejében, hogy feljelenti a tanárt, de az eset után nagyon korrekt volt vele az előadó, ezért elvetette a hivatalos utat. És az is eszébe jutott a diáklánynak, hogy talán ok nélkül döntené romba egy fiatal tanár karrierjét.

A magyar egyetemeken eltitkolják a szexuális zaklatásokat

Kevés helyen van konkrét szabályozás

A Közép-Európai Egyetemnek viszont szabálykönyve van az ilyen esetekre, ez bárki által hozzáférhető az intézmény honlapján. Itt részletesen leírják, hogy mi számít szexuális zaklatásnak, tiltják az ilyen típusú vicceket ugratást, füttyögést, tapizást, más, ismétlődő, nem kívánatos flörtölést, valamint szexuális szolgáltatás kikényszerítését szakmai előmenetel, jó érdemjegy vagy előnyös pozíció ígéretével. Nagyon fontos, hogy azt is leírják, hogy mit tegyen az áldozat akkor, ha ez mégis előfordul, és kitől kérhet tanácsot.

A Képzőművészeti Egyetem nyitott a változásra

Varga Gizella Anna, a Képzőművészeti Egyetem diákja szexuális zaklatás témakörében írja a diplomamunkáját. Sokan írtak le eseteket Anna “fekete mappájába”.

“Nem ezzel a témával indítottam a diplomaévemet, de miután feb­ruárban Csanádi Judit lett a rektor, úgy határoztam, váltok, és nekimegyek ennek a tabut döntögető kényes szituációnakmondta a Népszabadságnak. – Miközben egyre többen tudták, min dolgozom, egyre többen támasztották alá a probléma létezését, és az arról való beszélgetés jogosságát saját, személyes történeteikkel. Ezeket összegyűjtöttem, és azzal a merész céllal tettem olvashatóvá a sztorikat, hogy leleplezzem az intézményekben zajló szexuális jellegű látens visszaéléseket.”

  • “Első osztályban az első órán a tanár bejelentette: a borotvált puncis lányokat szeretem!”
  • “Az öregecske tanárom az egyik hallgatólány nagyon szép, hosszú hajába beletúrt, és kéjsóváran tekergette az ujját a tincsek között.”
  • “Egy tanár rendszeresen füttyögött a lányok után a folyosón.”
  • “Hú, de kitetted magad, máskor is jöhetnél így – mondta a tanár a szakmai konzultáción.”

Biztosan nem könnyíti meg a kényes témát és helyzetet az sem, hogy elég szubjektív a szexuális zaklatás határainak értelmezése. Van, akinek hízeleg az agresszív udvarlás, és nem találnak benne semmi kivetnivalót, míg mások zaklatásnak veszik és elítélik. Az mindenesetre biztos, hogy akár egyetemen, akár munkahelyen alá- és fölérendeltségi viszonyban nincs helye még a célozgatásnak sem.

A konkrét ügyeket eltussolják

Spronz Júlia, a Patent Egyesület ügyvédje szerint a gyakorlat az, hogy inkább eltussolják az ügyeket. Egy vidéki főiskolán például, ahol az egyik oktatóról kiderült, hogy több diákját is zaklatta, nem küldték el a tanárt azonnal, hanem megvárták, amíg lejár a szerződése, és azt már nem hosszabbították meg.

Példaértékű kezdeményezés

Ősszel a Képzőn nemcsak a diákokat, de az oktatókat is tréningezni fogják egy olyan program összeállításával, amelyből pontosan kiderül, hogy mi is számít zaklatásnak. Az ELTE is elszánta magát a változtatásra, és egy olyan reprezentatív kutatást folytatott, amelyből kiderülnek a hallgatók erőszakkal és előítéletességgel kapcsolatos attitűdjei, illetve a tapasztalatai. A felmérés eredményét hamarosan egy sajtótájékoztatón ismertetik meg a nyilvánossággal.

Többször is zaklatták a gólyákat

Nemrégiben is volt egy olyan gólyatáboros eset, ami nyilvánosságra került: orális szexet kellett imitálniuk a corvinusos gólyáknak. Az illetékesek azt írták, hogy “az ügy kapcsán az egyik hallgatói képviselő lemondott a tisztségéről, illetve mindkét érintett eltiltásra került a gólyatáborok szervezésétől”. Az eset óta a Budai Campuson a gólyatáborok részletes programját előzetesen, írásban kell benyújtani. A betartására a Hök vezetői aláírásukkal vállalnak kötelezettséget.

Még több szexuális zaklatásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top