Aktuális

Névváltoztatás: családi drámák és történelmi okok a háttérben

Mindenki más okból teszi, de tény, hogy a névváltoztatás egyre nagyobb divat lett. Az ötvenes években lefutott már egy nagy névváltoztatási hullám, akkoriban azonban más okokból. Manapság új keresztnevet választhatsz, vezetéknevet cserélhetsz, esetleg művésznevet is használhatsz. De ki miért teszi?

A pszichológusok úgy vélik, a saját kezdeményezésre történő névváltoztatás hátterében az objektív okok mellett szinte mindig van valami más is. A kérelmezők tudat alatt azt remélik, hogy a nevük módosításával az életük is megváltozik. Vannak, akik le akarják zárni életük korábbi szakaszát, és az újat egyfajta “tiszta lappal” szeretnék indítani.

A statisztikák szerint a családnevet változtatók nagy része az apa vezetéknevét szeretné lecserélni az anyáéra vagy a nevelőapáéra. A háttérben sokszor fájdalmas családi történetek állnak.

Szívesen megváltoztatnám a nevemet, mert az apám alkoholista és állandóan vert minket, utálom, hogy a nevemben még mindig közöm van hozzá. Édesanyám vezetéknevét szeretném fölvenni, már meg is szereztem a kitöltendő papírokat, szóval jó úton haladok. Az sem tart vissza ettől, hogy mindenki csodálkozik majd, miért lett hirtelen más a vezetéknevem. Majd elmagyarázom, és kész. A barátaim úgyis tudják az okot, más pedig nem nagyon érdekel” – mesélte egy fiatal nő az NLCafénak.

 “Amikor férjhez mentem, valahogy automatikusan felvettem a férjem nevét és …-né lettem, utána jött még a lánykori nevem is – meséli egy másik olvasónk. – Tanárként marha macerás volt ilyen hosszú nevet leírni naponta százszor, és ráadásul a férjes nevem nem is tetszett. Egyszer csak elhatároztam, hogy megválok tőle, el is intéztem, de a férjemnek évekig nem mertem megmondani, azt hittem, haragudni fog érte. Amikor véletlenül kiderült, kicsit sem volt pipa, azt mondta, hogy neki mindegy, hisz nem ettől vagyok a felesége.”

Névváltoztatás: családi drámák és történelmi okok a háttérben

Régen nem volt jellemző, hogy a nők válogattak volna: felvették a férjük nevét, megtoldva a né-val, és kész. Vagyis az asszony alárendeli magát a férjének, a saját nevét tudatosan háttérbe szorítva ura nevét veszi fel, ma pedig egyre többen ragaszkodnak saját nevükhöz. Ma már a nők azzal, hogy férjhez mennek, nem kívánnak lemondani saját szellemi, lelki függetlenségükről. Ráadásul a “házas nevet” ezerféleképpen lehet variálni, ahogyan a gyerekek nevét is.

Korábban az egyik cikkünkben írtunk az érdekes új keresztnevekről, többek között a Kelénről is. Később írt egy olvasónk, aki az első magyar Kelén, és saját maga kérvényezte az új keresztnevet. Ezért: “A történet pedig, hogy a kishúgom második neve Helka, az eredeti történetben az ő párja volt Kelén, és az erős testvériséget pecsételtem meg ezzel” – írta Bálint Kelén.

Sok magyar sztár sem az eredeti nevét viseli

  • Bíró Ica eredetileg Bíró Antalné, de Metál Ladyként mégsem futhatott ezen a néven, a lánykori Boruzs Ilona sem illett volna a képbe, így lett végül Bíró Ica.
  • Koós János sem ezen a néven született, és zeneakadémistaként egy plakáton látta először ezt a nevet. Meg is kérdezte Marton Frigyestől, hogy ki írta el a nevét, mire azt a választ kapta, hogy senki, Kupsa Jánosként nem lehet befutni, így ő maga keresztelte át Koósra. Később az egyszerűség kedvéért a művész engedélyt kért a belügyminisztériumtól és hivatalosan is megváltoztatta a nevét.
Névváltoztatás: családi drámák és történelmi okok a háttérben
  • Kiki Patkó Bélaként látta meg a napvilágot, és semmi baja nincs a nevével a mai napig. A színpadra azonban kellett egy egyszerűbb, egy frappánsabb név, ami először a Jimmy volt, ekkor Kiki még gitárosként lépett fel. Hamarosan feltűnt Zámbó Jimmy és akkor sürgősen változtatni kellett. Gondolkodott, ki is legyen, ki… így lett Kiki.
  • Dobó Kata Kovács Kataként úgy érezte, nehezen futna be, ezért változtatott.
  • Dolly egyszerűen csak Dolly, pedig az igazi neve Penczi Mária. Ma már mindenki így szólítja őt, és állandó meglepetést okoz, ha előkerülnek az iratai.

Papírmunka és pénz

A névváltoztatási kérelem illetékkel jár, és a névváltoztatási engedély kézhezvétele után új anyakönyvi kivonatot kell kérni, továbbá a személyazonosításra alkalmas okmányokat (személyazonosító igazolvány, útlevél, vezetői engedély) is le kell  cserélni, plusz az adókártya, tajkártya, bankkártya cseréjét is ki kell fizetni. A névváltoztatási eljárás ügyintézési határideje a kérelem beérkezésétől számított 60 nap, ami a hiánypótlási idővel meghosszabbodhat. Az egész procedúra végül legalább 30 ezerbe kerül majd, vagy még ennél is többe, szóval nem olcsó mulatság.

Névváltoztatás: családi drámák és történelmi okok a háttérben

A második világháború alatt és utána rengetegen változtattak nevet, gyakran munkát se nagyon kapott az, akinek nem volt “megfelelő” a neve. Akkoriban sokan megszabadultak a nemesi y-tól, amit inkább i-re váltottak. Aztán a kilencvenes évek elején közülük sokan visszatértek az y-ra.

Itt olvashatsz még többet nevekről: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top