Aktuális

Jön az ősz: pompa és gazdagság vár ránk

Reggel a kocsiban ülve meghökkentő dologra figyeltem fel: a Balaton már csak 19 fokos – sopánkodott a hírolvasó. Nyilván az volt az első gondolatom, mekkora szívás ez azoknak, akik szerettek volna még egy hetet az utószezonban strandolással tölteni. De a következő pillanatban már mosolyra húzódott a szám. Hát igen. Minden évben ez van. Elmúlik augusztus 20-a, és pikk-pakk itt a karácsony. De még előtte vár ránk két csodás őszi hónap. Mert az ősz igenis csodálatos.

Valahogy mindig is az átmeneti évszakok híve voltam. Lenyűgöz a természet változása, legyen szó a tavaszi rügyfakadásról és arról, ahogy a virágok, majd a friss zöld levelek hirtelen életre kelnek, vagy a táj lassú őszbe fordulásáról, a ködös reggelekről, a borostyánba csavarodó levelekről. Számomra az ősz olyan, akár egy színpompás finálé, mielőtt nyugovóra tér a természet. Tarka, fényes és elképesztően gazdag évszak. Következzen most tíz indok, ami miatt imádom az őszt.

Az ősz egy új kezdet

Kisgyerekként ilyenkor már alig vártam, hogy újra kezdődjön az iskola. Boldogan hegyeztem a vadiúj színes ceruzáimat, szépen berendeztem az új tolltartómat, és minden évben kitaláltam valami új, kreatív megoldást a tankönyveim bekötésére. Alig vártam, hogy újra találkozzak az osztálytársakkal, és jöjjenek az új közös történetek. Ma már nem az új tankönyvek illata, ami elvarázsol ilyentájt, de az új történetek erejében ma is nagyon hiszek. A nyári lomhaság és állóvíz után életre kel lassan minden.

Hűvösek az éjszakák

A hétvégén jött el a pillanat, hogy a paplanhuzatba újra beleszuszakolhattam a tölteléket, azaz a paplant, mert végre nincs olyan füllesztő forróság éjszakánként, hogy verítékben úszva kelljen éjjel kettőkor ébrednem. Szeretek nyakig betakarózni, és örömet okoz, hogy ezt mostantól újra megtehetem.

Hordhatom kibontva a hajam

Istenem, ha annak a 2 perces DIY konty- és copftömegnek, amiről nyáron írtunk, legalább a töredékét el tudnám készíteni, biztos boldogabb ember lennék. De az az igazság, hogy szeretem kibontva hordani a hajamat, ami a nyári hőségben nem túl nagy élvezet, most viszont eljött az én időm.

Varázslatosak a fények

A nap már nem jár olyan magasan, hosszabbak az árnyékok, élesek a kontrasztok. Szeptemberben és októberben olyan gyönyörűek a fények, mint soha máskor. Elég egy pillantást vetni ezekre az őszi esküvőkön készült képekre.

Jön az ősz: pompa és gazdagság vár ránk

Szeretem nézni, ahogy megül a pára a völgyekben

Reggelente az a kedvencem, amikor rákanyarodunk a Megyeri hídra, és másfél percig gyönyörködhetek a Szentendre környéki dombokban, a Pilis méltóságteljes vonulataiban. Amikor közeleg az ősz, és a párafelhők lustán ücsörögnek a reggeli tájon, a látvány annyira magával ragad, hogy belefacsarodik a szívem.

Jön az ősz: pompa és gazdagság vár ránk

Elvarázsol a színkavalkád

Aztán ahogy telnek a hetek, és a fák lombja lassan átalakul harsány zöldből sárgába, rozsdavörösbe, majd mélybordóba, az végképp teljesen lenyűgöz. Az összes kedvenc színárnyalatom szerepel az ősz palettáján, persze hogy elememben érzem magam ilyenkor.

Jönnek a pulcsis napok

Imádom a meleg, lágy esésű textileket. Belefúrni a fejemet egy pihe-puha párnába ugyanolyan jólesik, mint újra felvenni a kedvenc pulóveremet. Előkerülnek megint az őszi ruhák, a vastag harisnyák és a szoknyáim, amiket újra örömmel hordhatok, mert ősszel már nem okoz problémát, hogy összeér a combom, és a melegben kidörzsölődik.

Újra jólesik a tea

Régen én is csak akkor ittam teát, amikor ledöntött a lábamról valami makacs takonykór. De ahogy teltek az évek, egyre jobban megkedveltem a finom teákat, és rabul ejtett a teázás szokása. Tavalyelőtt a fahéjas szilva volt a kedvencem, tavaly a roibosh. Kíváncsi vagyok, mit hoz az idei ősz.

Jön az ősz: pompa és gazdagság vár ránk

Jön a szüret és a borfesztiválok

Egy borász kedvessel az oldalamon nyilván nem túl meglepő érv ez tőlem, de azt hiszem, nem vagyok egyedül, amikor azt mondom, szüretelni szuper dolog. A városi embernek főleg nagy élmény megtapasztalni, milyen újra kapcsolatba kerülni a természettel, olyan munkát végezni, ami kézzel fogható, fizikailag látható eredményt hoz. A borfesztiválok pedig minden évben a kedvenc rendezvényeim, különösen az etyeki mulatságot imádom. De aki inkább kirándulni szeret, az is pompás napok elé néz.

Jön az ősz: pompa és gazdagság vár ránk

Elképesztő bőség jön zöldségekből, gyümölcsökből

A magyar gyomor erősen leveshez szokott, de a nyári nagy melegben az sem esik olyan jól. Most végre megint jön a sütőtök, a bab, a lencse és még tengernyi isteni termés, amiből varázslatos ételeket készíthetünk. Újra jóllakhatok krémlevesekkel, lesz megint kedvem bekapcsolni a sütőt egy finom szilvás süti reményében, és már nem kell verejtékben úszva állni a tűzhely mellett, ha megkívánjuk a  palacsintát.

Az ősz elhalmoz bennünket az élet jóságaival, semmi okunk rá, hogy haragudjunk rá. Még akkor sem, ha időnként elered az eső. Annak is megvan a maga szépsége. Ha pedig eláll, akkor mehetünk gombászni az erdőben. Csodás napok jönnek, hiába.

Olvass még az őszről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top