Aktuális

Híres barátságok, amelyek egy nő miatt értek véget

Mi az, amin még a legjobb barátok is képesek összeveszni? Mi más lenne, mint az örök téma: a szerelem. Nem volt ez másképp az irodalom nagyjaival sem, sőt! Legendás barátságok mentek tönkre imádott, vagy éppen gyűlölt nők miatt.

Babits és Szabó Lőrinc megbeszélték, kinek a felesége legyen közös szerelmük

Babits Mihály és Szabó Lőrinc barátsága messze földön híres volt, és ha valaki azt mondta volna nekik, hogy egyszer egy nő miatt ér véget, talán ők maguk is mosolyogtak volna ezen. Pedig így történt. A két teljesen különböző ember jól megvolt egymással. Míg Babits magának való, visszahúzódó férfiként nem nagyon érdeklődött a nők iránt, addig Szabó Lőrinc társaságkedvelő volt, na és persze a nők bolondja. Babitsot inkább kihasználták a nők, legalábbis megpróbálták. Ady Endre halálával ő lett az első számú költő, és ostromolni kezdték a szebbik nem tagjai, köztük Ady özvegye, Boncza Berta is. Az ügyeletes sztárírót azonban ő nem, hanem inkább Tanner Ilona, írói álnevén Török Sophie tudta behálózni. Ezzel egyetlen aprócska gond akadt: a hölgy Szabó Lőrinc kedvese volt. Ilonát azonban ez nem nagyon zavarta. Végül Babits engedett a csábításnak, és beleszeretett. Igaz, erre a szerelemre ráment a barátsága Szabóval. Amikor kiderült az “édes hármas”, a két barát férfi módra tisztázta egymással a helyzetet. Ez az ő nyelvükön kvázi annyit tett, hogy Szabó átengedte Babitsnak szíve hölgyét.

Babits Mihály, Tanner Ilona és Szabó Lőrinc
Babits Mihály, Tanner Ilona és Szabó Lőrinc

Ezután talán az egyik legkülönösebb “lánykérést” vitték véghez a történelemben, ráadásul közösen. Együtt hívták fel Ilonát, akivel egyszerűen közölték, hogy úgy döntöttek, végül Babits veszi majd őt feleségül. Mivel ellenvetés nem volt Ilona részéről, 1921-ben össze is házasodtak. A két férfi barátságának azonban vége szakadt. Babitsé lett ugyan a szeretett hölgy, de a házasságuk közel sem bizonyult idillinek. Temperamentumukban és világlátásukban is nagyon különböztek egymástól, de az igazi tragédiájuk az volt, hogy Ilonának nem születhetett saját gyermeke, bármennyire is szerették volna. Örökbe fogadták Ilona öccsének gyermekét, és sajátjukként nevelték, de később lányuk rájött a titokra, és megromlott a viszonyuk. Az egykori barátok, Babits és Szabó évekkel később találkoztak újra egymással munkaügyben, és olyan jól érezték magukat, hogy Babits ötletére minden héten meg akarták ismételni a találkát. Néhány hét elteltével azonban Babits lemondta a soron következő találkozókat, arra hivatkozva, hogy felesége nem örül az újbóli összejárásnak, így a barátság végül mégiscsak megszakadt.

Petőfi mindent megtett, hogy elválassza Jókait a szerelmétől

Petőfi Sándor és Jókai Mór nagyon jó barátok voltak, kapcsolatuk akkor romlott meg, amikor Jókai életébe betoppant a szerelem. Náluk nem azért ért véget a jó viszony, mert mindketten ugyanabba a nőbe szerettek bele, hanem éppen azért, mert egyikük ki nem állhatta a szóban forgó hölgyet. Petőfi és Jókai már fiatalkoruktól ismerték egymást, együtt jártak iskolába is. Ki mással is osztották volna meg titkaikat, szerelmi ügyeiket, mint egymással?

Laborfalvi Róza és Jókai Mór - Petőfi Sándor
Laborfalvi Róza és Jókai Mór – Petőfi Sándor

Míg azonban Jókai boldog volt, hogy barátja Szendrey Júlia személyében megtalálta a nagy Őt, addig Petőfi teljesen kikelt magából, amikor megtudta, hogy Jókai egy olyan asszonyt akar feleségül venni, akinek házasságon kívül született a lánya. Laborfalvi Róza színésznő ráadásul nyolc évvel idősebb volt az írónál. Petőfinek olyannyira nem tetszett ez a szerelem, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy megakadályozza a frigyet. Még el is árulta a titkot Jókai családjának. A rokonok szintén nem rajongtak az ötletért, válaszul majdnem ki is tagadták Jókait. Az író azonban megingathatatlan volt a döntésében, és feleségül kérte szerelmét. Úgy tűnt, hogy jó választásnak bizonyult e házasság, ugyanis 38 éven át, egészen Laborfalvi Róza haláláig éltek együtt. Jókai barátsága Petőfivel azonban végleg megromlott, a történtek után soha többé nem beszéltek egymással.

József Attila sírva kérte meg szerelme kezét, de a lány végül Illyést választotta

Illyés Gyula és József Attila több alkalommal is egyazon nőbe szerettek bele. Fiatalkorukban Vágó Márta, egy fiatal, gazdag, művelt lány volt mindkettőjük szerelme. A nő végül József Attilát választotta társul, igaz, csak rövid időre, de ez éppen elég volt ahhoz, hogy a két férfi barátsága meglazuljon. Egy másik hölgy, Kozmutza Flóra azonban örökre megváltoztatta mindkettőjük, illetve mindhármuk életét. Ő ugyanis nemcsak fogadta mindkét férfi érzelmeit, hanem viszonozta is. Illyés Gyula azonban ekkor már nős volt, így komolyabb kapcsolat nem alakulhatott ki köztük. Már csak azért sem, mert József Attila elébe ment a dolgoknak, és szinte azonnal feleségül kérte Flórát.

Illyés Gyula, Kozmutza Flóra és József Attila
Illyés Gyula, Kozmutza Flóra és József Attila

A lánykérés elég érdekesre sikerült, mivel egyrészt rögtön a második találkozójukon megtörtént, másrészt a költő végig sírt, és állítólag azzal fenyegetőzött, hogy öngyilkos lesz, ha az ifjú hölgy nem lesz a felesége. Valószínűleg igaza volt azoknak, akik úgy gondolták, hogy Flóra csak azért mondott igent neki, mert megesett rajta a szíve, mivel a házasságkötésig soha nem jutottak el. A két művész ettől függetlenül elhidegült egymástól, barátságuk ráment a közös szerelemre. Amikor József Attila szanatóriumba került, Flóra végig mellette volt, de közben a szíve már Illyéshez húzta. A költő halála után Illyés végül Flóra mellett döntött, és összeházasodtak. Az ő szerelmük tűnt igaznak, hiszen 44 évig éltek egymással. Illyésnek egyetlen bánata volt csupán, hogy Flóra nevét nem foglalhatta rímekbe, mert előtte megtette ezt már más, József Attila.

További történetek a múltból az NLCafén:

  • Buja vágyak, tragikus sorsfordulók – élete kavalkádját varázsolta vászonra Rembrandt
  • Botrányos pálya, titkos magánélet – 177 éves lenne Cézanne
  • Izgalmas élet, tragikus vég: így dorbézolt Krúdy Gyula

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top