Aktuális

12 éves korra vitték le a beleegyezési korhatárt Törökországban

Hatalmas felháborodást váltott ki a török Alkotmánybíróság döntése. Teljes joggal.

12 éves korra szállította le a beleegyezési korhatárt a török Alkotmánybíróság, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag a 12. évüket betöltött gyerekekkel már büntetlenül lehet szexuális kapcsolatot létesíteni az országban.

Az eddigi szabályozás szerint minden 15 év alatti személlyel létesített szexuális kapcsolat szexuális zaklatásnak minősült. Egy helyi bíróság azonban felvetette, hogy ez a törvény nem tesz különbséget a korcsoportok között, vagyis ugyanúgy kezeli, ha például egy 14 évest zaklatnak, mintha egy 4 évessel tennék ugyanezt. Szerintük pedig a 12–15 éves kamaszok képesek már megérteni, hogy mi az a szexuális aktus és mit jelent abba beleegyezni.

Az Alkotmánybíróság végül hét-hat arányban megszavazta annak a rendelkezésnek a megsemmisítését, mely a 12–15 évesekkel való szexuális kapcsolatot is büntette. Az intézkedés 2017. január 13-án lép hatályba.

A döntés kritikusai szerint ezzel nem más történt, mint hogy Törökország legalizálta a gyerekekkel létesített szexuális kapcsolatot, ami oda vezethet, hogy gyermekbántalmazások, gyermekekkel szembeni szexuális visszaélések maradhatnak büntetlenül.

Nazan Moroğlu, egy isztambuli nőjogi szervezet ügyvédje az intézkedést kezdeményező helyi bíróság érvelését megtámadva fellebbezett az Alkotmánybíróság döntése ellen. Leszögezte: ha kell, az Emberi Jogok Európai Bíróságáig is elmennek.

viralwomen.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top