Aktuális

A klímaváltozás miatt megszűnhet a nyári olimpia

Néhány évtizeden belül annyira meleg lesz nyáron, hogy már csak néhány város lesz alkalmas rá, hogy otthont adjon az ötkarikás játékoknak.

Erre a következtetésre jutott a School of Public Health, University of California, Berkeley kutatócsapata a The Lancet tudományos folyóiratban megjelent kutatás eredményei alapján. A kutatók által kidolgozott modell szerint 2085-re Nyugat-Európában például már csak körülbelül nyolc nagyvárosban lesz olyan a klíma, ami lehetővé tenné egy ilyen kaliberű tömegrendezvény megvalósítását.

“Az extrém meleg miatt egyre több helyen vezethetnek majd be korlátozásokat azzal kapcsolatban, hogy mikor és hogyan lehet megrendezni a nyári olimpiai játékokat” – írják a kutatási anyag szerzői.
A többi nagyvárosban jelentősen megnövekedik annak a kockázata, hogy a rendkívüli forróság miatt le kellene fújni az olimpiai eseményeket.

A klímakutatók modelljei szerint az északi féltekén elviselhetetlen lesz a hőség a nyári hónapokban (Kép: sph.berkeley.edu)
A klímakutatók modelljei szerint az északi féltekén elviselhetetlen lesz a hőség a nyári hónapokban (Kép: sph.berkeley.edu)

“Ha egy ország dollármilliárdokat költ rá, hogy megrendezzen egy ilyen eseményt, biztosra akarnak majd menni, hogy nem kell a rendezvényt az utolsó pillanatban lefújni” – tette hozzá Kirk Smith professzor, a UC Berkeley munkatársa, a kutatási anyag egyik szerzője.

A kutatók hőmérsékleti és páratartalmi adatok segítségével próbálták előre jelezni, hogy milyen városokban lesz a legrizikósabb megrendezni az olimpiát. A modellezéshez a maratoni futást használták példaként. Az ilyen jellegű sportversenyek lehetnek ugyanis a klímaváltozás első áldozatai, mivel javarészt szabadtéri rendezvények, sok helyre van szükség a megrendezésükhöz, arról nem beszélve, hogy extrém fizikai megterhelést jelentenek a sportolók számára. Összehasonlításként: az amerikai csapat maratoni válogatóját Los Angelesben tartották a riói olimpia előtt, amely az eddigi legforróbb körülmények között zajlott. A megmérettetést csak az indulók 70 százaléka volt képes befejezni.

Erdőtűz, elsivatagosodás, extrém időjárás - a klímaváltozás velejárói (Fotó: Tumblr)
Erdőtűz, elsivatagosodás, extrém időjárás – a klímaváltozás velejárói (Fotó: Tumblr)

A kutatásban vizsgált városok java része a Föld északi féltekéjén található (ahol a világ lakosságának 90 százaléka él), tengerszint feletti magassága egy mérföld (1600 méter) alatt van, lakossága pedig legalább 600 000 fő volt 2012-ben.

A kutatás azonban rámutat, hogy a klímaváltozás nemcsak a sok embert megmozgató tömegrendezvényekre, hanem mindenkire hatással lesz.

“A klímaváltozás miatt változtatnunk kell majd a szokásainkon – tette hozzá Smith. – Ez azt is jelenti, hogy nem küldhetjük majd ki a gyerekeinket focizni, vagy nem mehetünk el akármikor futni egyet.”

“Ha a világ legelitebb sportolóit meg kell védeni a klímaváltozástól, mit jelent az vajon az összes ember számára?” – teszik fel a kérdést a kutatási anyag szerzői, zárszavukban.

A 2022-es labdarúgó világbajnoksággal kapcsolatban a FIFA tavaly márciusban azt a döntést hozta, hogy az őszi–téli hónapokban tartják majd, mivel a házigazda országban, Katarban máskülönben elviselhetetlenül meleg lenne a sportolók és a nézők számára egyaránt.

További cikkek az olimpiai játékokról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top