Aktuális

Otthon eldugta az aranyérmeit – ma 42 éves Egerszegi Krisztina

Stílusosan az olimpia idejére esik Egerszegi Krisztina születésnapja. Az egész ország legendás Egérkéje ma már nem kislány, hanem háromgyerekes anya, de biztosan ő is szurkol a magyar olimpikonoknak, különösen az úszóknak.

Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok, többszörös Európa- és világbajnok magyar úszó. Egyike a modern olimpiák legsikeresebb magyar sportolóinak, a legfiatalabb magyar olimpiai bajnok 1988 óta.

“Gyere Egérke! Gyere, kicsi lány!”

Egerszegi Krisztina 14 éves volt élete első olimpiáján, Szöulban 1988-ban 200 méter háton aranyat, 100 méter háton pedig ezüstérmet szerzett. Emlékszem, ahogyan Vitray Tamás kiabált neki, és egy ország szorított: “Gyere Egérke! Gyere, kicsi lány!”

Férje Vigassy Ádám, akit Krisztina a Mátrában, Ágasváron ismert meg egy gyermekprogram döntőjén. Első randevújuk egyéves évfordulóján – 1999 májusában – házasodtak össze. Gyermekeik: Bálint (16 éves), Barnabás (14 éves) és Zille (12 éves). Egérke gyerekei is sportolnak, a két fiú vizes sportot választott, Bálint úszik, Barnabás pedig kajakozik. Egyetlen lánya Zille, a lovak szerelmese, így anyukája gyakran megfordul lovardákban is, nemcsak uszodában. Érdekes, hogy Krisztina a mai napig szeret úszni, mégis egy interjúban azt nyilatkozta, hogy arra még nem vette rá magát a visszavonulása óta, hogy medencében ússzon. Nyaraláskor a Balatonban vagy az Adrián lelkesen szeli a habokat, de ennyi éppen elég neki, a többi macera nem hiányzik.

“Még nem tudtam rászánni magam, hogy lemenjek… Az úszás biztosan jó lenne, de a hideg, meg a szél, meg az eső, ráadásul a hajszárítás, vetkőzés, öltözés, zuhanyozás… Szóval egyelőre ejtem az ötletet.”

Egerszegi Krisztina nem szereti a rivaldafényt, nem posztolja magánélete pillanatait. Ha mégis kötélnek áll, és interjút ad, akkor megvan a saját trükkje ahhoz, hogy természetesen mosolyogjon.

“Mivel pocsék színésznő lennék, és fogalmam sincs, hogyan kell mosolygós arcot vágni az elvárásnak megfelelően, azt találtam ki, hogy ilyenkor mindig valamelyik szeretettemre gondolok. Bálintra, Barnusra, Zizikére, vagy éppen a férjemre, Ádámra, és ilyenkor úgy elérzékenyülök, hogy mosolyra húzódik a szám.”

 

2007 óta a MOB tagja, a mindennapjaiban anya, feleség, de igyekszik a tehetséges úszógyerekek pályáját is egyengetni.

Olykor esténként, behuppanva a fotelbe visszagondolok arra, hogy egy-egy olimpiai felkészülés közben azt gondoltam, ennél több, feszítettebb munka nincs is a világon. Milyen naiv voltam! Azóta naponta végzem a többszörösét odahaza, mégis mindig akad valami, amiről úgy érzem, még meg kellett volna tennem…”

Boldog szülinapot Egerszegi Krisztinának!

Nem mindennapi döntés volt az sem, hogy otthon Krisztina eldugta az olimpiai aranyait a gyerekek elől, és nem azért, hogy biztonságban legyenek.

“Ez tudatos döntésem volt. Szerintem a gyermekeknek, különösen a fiúknak arra van szükségük, hogy az apjukra nézzenek fel, ő legyen a példaképük. Van is egy olyan mondás, hogy az apa a fia első hőse és a lánya első szerelme…, és ha nem kellő érettséggel azt látják, hogy ott az a sok olimpiai aranyérem, amit én nyertem, hihették volna azt, hogy “hűha, ez a mama biztosan valami nagy ember volt!”

Egerszegi Krisztina ma 42 éves, reméljük, hogy boldogan és elégedetten fújja el családja körében a szülinapi gyertyákat: Isten éltesse!

Még több Egerszegi Krisztináról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top