Aktuális

Eltűnhet a magyar málna

A termelők szerint egyre kevésbé éri meg málnát termeszteni Magyarországon. A zamatos hazai gyümölcs néhány éven belül végleg eltűnhet a piacokról.

Máris töredékére csökkent a málna hazai termőterülete és a következő években sajnos akár végleg meg is szűnhet a termesztése.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adatai szerint míg a kilencvenes évek elején 27 ezer tonna málnát termeltek hazánkban évente, addig mára ez a szám megközelítőleg 2 ezer tonnára csökkent. A termés ilyen mértékű visszaesésének okát a szakemberek a munkaerő hiányában látják, ugyanis nincs aki gondozza a növényeket és kézzel betakarítsa a gyümölcsöt. A dolgozók munkabére jócskán megjelenik a málna árában, a termelőknek ezért egyre kevésbé éri meg ezzel a gyümölccsel foglalkozni.

Magyarországon a termelők átlagosan 600 forintért kínálják a málnát, amelynek kilójából kétszáz forintot tesz ki a betakarítási költség, miközben Szerbiában, Romániában és Ukrajnában fillérekért dolgoznak az ültetvényeken.

Eltűnhet a magyar málna

A helyzetre nincs megoldás, a növekvő munkaerőköltségeket a fogyasztók nem fizetik meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top