Aktuális

Szociális katasztrófa fenyeget: egyre többen kerülnek utcára

Szakértők szerint szociális katasztrófa várható, annyira sokan kerülnek utcára az utóbbi időben. Öt hónap alatt háromszor annyi családot lakoltattak ki, mint egy évvel korábban. És még nincs vége...

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar adatai szerint március óta több mint 1500 kilakoltatás történt hazánkban, ami a korábbi évekhez képest kiugróan magas szám. További 150 ezer családot veszélyeztet, hogy elveszik a házát a feje fölül.

A legtöbb adóst (777) bírósági határozat alapján lakoltatták ki. Közel ugyanennyi adósnak (637) otthonát a tartozása ügyében eljáró önálló bírósági végrehajtó árvereztette el. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, a kilakoltatási hullámra számítani lehetett, az elmúlt két évben még a törvények és a moratóriumok védték a devizahiteleseket.

Mostantól elhárult minden mesterséges gát, lejárt a moratórium, a bankok érvényesíthetik a követeléseiket az adósokkal szemben. Nincs mire várni, hiszen a további késlekedés az ügyfelek kamatterheit növeli, amely az elmúlt két évben egyébként is 20-40 százalék közötti mértékben emelkedett.

Az elszámolási időszak csaknem két évig tartott, ugyanakkor az nem rendelkezett a tartozások kamatai növekedésének befagyasztásáról. Így elmondható, hogy a bedőlt devizahitelesek részére az elszámolás kifejezetten káros volt.

Szociális katasztrófa fenyeget: egyre többen kerülnek utcára

Az első kilakoltatások már márciusban megtörténtek. A csúcs idén október–novemberre várható, 2017-ben valószínűleg minden bedőlt hitel sorra kerül majd. Ez országos szinten körülbelül 150 ezer jelzáloghitelt jelent.

Nagyjából ugyanennyi a gépjárműből és a személyi kölcsönből eredő végrehajtási eljárások száma is. És további félmillió egyéb ügyből indult végrehajtási eljárás van folyamatban, közüzemi tartozások, NAV és egyéb kötelmek miatt. Utóbbiak kisebb része végződik valódi végrehajtási eljárással, de a veszélye mindenképpen fennáll. Mindenféle riogatás nélkül elmondható, komoly szociális katasztrófa bontakozhat ki Magyarországon – írja a Sonline.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top