Aktuális

Eltűnhet az automaták fele, ha megvalósul a kormány javaslata

Bekötnék az adóhatósághoz az étel- és italautomatákat. Az üzemeltetők szerint irreálisan drága lenne a bekötés költsége.

Jelenleg Magyarországon mintegy 30 ezer étel- és italautomata működik, melyek éves szinten 30 milliárd forint körüli forgalmat bonyolítanak le. Most a kormány azt javasolja, mindet kössék be a NAV-hoz, automatánként 100-150 ezer forintért.

A Portfoliónak nyilatkozó üzemeltetők szerint a tárgyalásokon szorgalmazott költségek számukra vállalhatatlanok, ráadásul nem is értik, miért kellene fizetniük olyan szolgáltatásért, amit nem ők kértek, és nem is kapnak semmit cserébe a pénzükért. 

via GIPHY

A bekötési díj mellé ugyanis létrejönne az úgynevezett felügyeleti szolgáltatók rendszere, melynek havi költsége 3-5 ezer forint lenne.

A Portfolió szerint egy ilyen automata havi bruttó forgalma átlagosan 80-100 ezer forint. Igaz, nagy különbségek vannak, mert a legkisebb falvakban gyakran a havi 30 ezres forgalmat is alig éri el egy automata, míg például a reptéren vagy más forgalmas helyen ennek akár a tízszeresét is.

A lap arról ír, hogy az üzemeltetők attól tartanak, ha a javaslat a jelenlegi formájában megvalósul, akkor nagyjából 15-18 ezer automata maradhat, vagyis majdnem minden második berendezés eltűnhet a piacról. Ráadásul ezt főleg a magyar tulajdonú kis- és közepes vállalatok éreznék meg, amelyek ma a piac kisebb részét adják a multikkal szemben. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top