Aktuális

Pótfelvételi – Nem csak fizetős helyek vannak üresen

Akad még olyan egyetem Magyarországon, ahol nem teltek be az állami finanszírozású helyek. A többi szabad székért fizetni kell. Indul a pótfelvételi.

Bár a legtöbb főiskola és egyetem állami finanszírozású helyei beteltek, találni még olyat, ahol akad üres pozíció. A fizetős helyek akár háromszázhetvenötezer forintba is kerülhetnek szemeszterenként – írja az index.

Pótfelvételi - Nem csak fizetős helyek vannak üresen

A nem tandíjas helyekért külföldre kell menni, de a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen mesterképzésein is van lehetőség közszolgálati ösztöndíjas helyekre bejutni. A fizetős – főként levelező – szakokra kétszázötvenezer forint is lehet egy félév.

A főiskolából lett Zsigmond Király Egyetem nappali képzéseire már nincs kiadó állami finanszírozású hely, de aki megteheti, félévenkénti kétszázhúszezer forintért lehet az üzleti közgazdász, emberi erőforrások, gazdálkodási és menedzsment, nemzetközi gazdálkodás, pénzügy és számvitel szakok hallgatója. A levelezősök előtt kinyílik a világ, miután kinyílt a pénztárca is, szemeszterenként közel kétszázezer forintba kerül az andragógia (felnőttképzés), kommunikáció és médiatudomány, a nemzetközi tanulmányok és a politológia alapszak.

Sopronban a Nyugat-magyarországi Egyetem nappali alapképzései között a környezetmérnöki, természetvédelmi mérnöki, vadgazda mérnöki és az osztatlan erdőmérnöki szakot hirdette meg a pótfelvételin. Ezekre kétszázötvenezer forintért lehet beülni egy félévre, de a környezetmérnöki szakért már háromszázhuszonötezer forintot kell kifizetni.

A Budapesti Metropolitan Egyetemre átkeresztelt Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola üzleti, kommunikációs, művészeti területen illetve a turizmus, vendéglátás területén lehet fizetős félévet választani.

A pótfelvételi eljárásban a jelentkezők csak egyetlen helyre adhatják be jelentkezésüket augusztus 7-ig. A benyújtott dokumentumokat augusztus 12-ig hitelesítik az ügyfélkapus rendszerben. Az egyetemek augusztus 16–23. között tartják a felvételi vagy alkalmassági vizsgákat és beszélgetéseket. A bejutási ponthatárokat augusztus 25-én húzzák meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top