Aktuális

Vigyázz! Tíz százalékkal emelhetik az élelmiszerek árát

Akkora a munkaerőhiány, hogy a boltok kénytelenek lesznek árat emelni vagy a magyar áruk helyett olcsóbb, importtermékeket árulni.

Komoly áremeléseket okozhat a kereskedelemben jelentkező munkaerőhiány. Az Országos Kereskedelmi Szövetség számításai szerint 5-10 százalékos rejtett áremelés is történhet a hazai élelmiszer-kereskedelemben, hogy így fedezzék a hiányzó munkaerő miatt megnövekedett költségeket.

A Magyar Idők azt írja, hogy az áruházláncok egyáltalán nem üdvözlik a vasárnapi újranyitást, mivel mostanra az eddig mesterségesen a nemzetgazdasági átlag alatt tartott fizetések miatt lényegében lasszóval kell fogni a munkaerőt a robbanásszerűen bővülő áruházi forgalomban.

Az áremelés mellett más lehetőségeik is vannak a boltoknak, így például csökkenthetik a magyar áruk arányát a polcokon az olcsóbban beszerezhető importtermékek javára, nem jut pénz áruházi fejlesztésekre, átszervezhetik a belső működést, a szakképzettek helyett az olcsóbb alkalmi munkaerő felé fordulhatnak, illetve például újabban több helyütt néhány órával csökkentették a nyitvatartási időt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top