Aktuális

Közlekedési pokol: Óbuda elesett… megint

Mintha csak az Idétlen időkig című klasszikus filmet élné újra bárki, akinek munka vagy egyéb okból a harmadik kerületbe kell mennie. A Fővárosi Forgalomlassító és Idegtépő Kht. munkatársai ugyanis újból lecsaptak, hogy a hétfő reggel vérbő autósapokalipszissel köszöntsék a munkába igyekvőket.

“Kitalálom, te is a dugóban állsz” – sóhajtotta a telefonba a szerkesztőm, amikor reggel rácsörögtem, hogy aligha fogom elérni a napindító témaértekezletet, mivel a Kolosy tértől a Montevideo utcáig tartó, még erősebb csúcsforgalom idején is legfeljebb 5 perces utat immár 25. perce teszem meg, a harmadik alternatív útvonallal próbálkozva.

Közlekedési pokol: Óbuda elesett…megint

Úgy tűnik, ezen a kerületen átok ül – véget nem érő, életfogytig tartó. Ez jutott eszünkbe reggel, amikor valaki felvetette, hogy elég lenne a tavalyi cikkeket remixelni csupán, hiszen akkor a fonódó villamos (azóta se voltam képes megbarátkozni ezzel a kifejezéssel) építése miatt szívott mindenki Békásmegyertől Lágymányosig, mindezt megspékelve a budai felső rakpart felújítási munkálataival.

Azóta próbálok rájönni a nagy miértre, és gondoltam, ebben az internet segítségemre lesz. Tévedtem, bár a megtévesztő nevű Budapesti Közlekedési Központ közmédialila dizájnját finoman koppintó weboldalán hangsúlyozottan elvileg szerepel a forgalomkorlátozásról szóló hír, de megtalálni azért nem lesz könnyű. Eleve, a BKK oldalán az úgynevezett közérdekű információk nevű menüpont alatt üdvös lenne, ha nem csak ömlesztve szerepelnének a hírek, mert talán az jobban érdekli az adófizető utazóközönséget, hogy hol, mit zártak le, az pedig csak mérsékelten, hogy bemutatták a Hófehérke nosztalgiahajót.

Közlekedési pokol: Óbuda elesett…megint

Azért is kijárna egy webergonómiai és felhasználói élmény veszélyeztetése ügyében kirótt fekete pont, hogy bár a BKK-nál létezik egy tervezett forgalmi változások menüpont, de azt rendkívül okosan, nem a főoldalra tették egy bazinagy piros gomb alá, hanem valamilyen furcsa okból az Utazási információk menüpont egyik almenüjeként érhető el, már, ha valaki véletlenül belebotlik. Kicsit olyan ez, mint a Galaxis útikalauz stopposoknak című alapműben, ahol a főhős házának bontásáról szóló határozathoz a hozzáférés… legalábbis problémás.

– De Mr. Dent, a tervek az elmúlt kilenc hónapban rendelkezésére álltak a helyi tervezőirodában!

– Ó, hogyne! Én is egyenesen odamentem, hogy megnézzem őket, mihelyst hallottam a dologról, tehát tegnap délután. Maguk aztán nem erőlködtek valami nagyon, hogy felhívják rájuk a figyelmet, ugye? Úgy értem, hogy például szóltak volna valakinek, vagy ilyesmi.

– De hiszen a tervek ki voltak állítva.

– Ki voltak állítva? Éppenséggel a pincébe kellett lemennem, hogy megtaláljam őket.

– Ott van a kiállítási részleg.

– Zseblámpával.

– Talán leszakadt a villanyvezeték.

– Meg a lépcső.

– Nézze, végül is megtalálta a feljegyzést, nem?

– Ó, hogyne – felelte Arthur –, megtaláltam. Egy használaton kívüli vécében elsuvasztott, bezárt iratszekrény fenekén volt kiállítva, az ajtón a következő felirattal: Vigyázz! A leopárd harap!

 

Óbuda hivatalos weboldalán már több szerencsével jártam, igaz, oda szombat reggel fél 8 környékén került fel az erről szóló hír. Persze csak magamat okolhatom, hát majdnem két teljes napom lett volna tájékozódni, hogy számítani kell-e körmönfont forgalmi akadályokra hétfő reggel, de belátom, egészen idáig hibásan éltem az életemet.

Közlekedési pokol: Óbuda elesett…megint

Természetesen nem mondom egy szóval sem, hogy az építkezés hiábavaló lenne, hát hiszen épül-szépül ugyebár. De tiszteletteljesen kérdezem az összes döntéshozót és illetékest, nem lehetne egy picit előbb szólni és egy picit hangosabban, hogy halló emberek, hétfő reggel induljatok egy órával korábban és az sem árt, ha visztek magatokkal hideg élelmet, mert rászabadítottuk a káoszt a városra.

Igen, a városra, nem csak a harmadik és a környező kerületekre, ugyanis szeretett Budapestünk már csak úgy működik, hogy ha keresztbeáll egy sóderes dömper kőbányán, és afféle füstokádó pillangóként megrezgeti hatos kazánlemezből készült szárnyait, akkor Békásmegyeren, Cinkotán és Dunakeszi-alsón cunami, földrengés és fekete lyukak megjelenése várható. Ezt pedig mindenki tudja, aki legalább egyszer végigcsinálta már a nyári építkezéshullámot a fővárosban. Eleve, ez is egy csodálatos megoldás, hiszen akkor mindenki nyaral, gyakorlatilag nincsenek autók a városban! Legalábbis ez lehet a mögöttes gondolat, ami miatt azóta szívunk kollektíve, hogy a Margit-hidat elkezdték felújítani még az előző évtizedben.

Na sebaj, majd este kipihenem a barátaimmal a lezárt Szabadság-hídon, holnap pedig felkelek egy órával korábban. Mint mindenki más, aki ma nem ért be időben a munkahelyére – voltunk egy páran –, így holnap valószínűleg egy órával korábban lesz majd apokaliptikus dugó a III. kerületben és környékén.

Közlekedési pokol: Óbuda elesett…megint

Engem arról ismertek majd meg, hogy a fejemet a kormányba fogom verdesni folyamatosan. Egyelőre még csak az autóéba.

További cikkek közlekedésről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top