Aktuális

Lövöldözés egy müncheni bevásárlóközpontban, több halott

Legalább három elkövetője és több halottja van a péntek délután kezdődött müncheni lövöldözésnek. A müncheni rendőrség terrortámadásra gyanakszik, még keresik a tetteseket. Teljesen leállt Münchenben a tömegközlekedés, a város főpályaudvarát pedig kiürítik és lezárják. A Facebookon elindult a biztonsági funkció.

Lövések dördültek a müncheni Olympia bevásárlóközpontban pénteken 18 óra után – jelentette szemtanúk beszámolója alapján a Bayerische Rundfunkra hivatkozva a Süddeutsche Zeitung című napilap weboldala. A lövöldözésnek több halálos áldozata is van.

Forrás: br.de
Rendőrök a müncheni Olympia bevásárlóközpont előtt – Forrás: br.de

Több halott

A Münchner Abendzeitung 15 lehetséges halálos áldozatról tud, az NTV tévécsatorna 10 halottról ír. Az AFP francia hírügynökség rendőri forrásokra hivatkozva 1 halottról és10 sérültről adott hírt. A dpa német hírügynökségnek egy rendőrségi szóvivő úgy fogalmazott: több halottal számolunk.

Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminisztere megerősítette, hogy 3 halott van, ennek ellenére 6-15 halottról ír a média.

Még keresik az elkövetőket

A rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre – különleges rendőri erők is érkeztek a müncheni Olympia bevásárlóközponthoz –, és lezárták a környéket. Egyelőre csak annyit erősítettek meg, hogy nagyszabású akció zajlik a környéken.

A tetteseket még nem sikerült kézre keríteni. A müncheni rendőrség a Twitter-oldalán felszólította a bajor tartományi főváros lakóit, hogy távozzanak az utcákról, és ne hagyják el otthonukat. “Nem tudjuk, hogy hol vannak az elkövetők” – áll a rendőrség Twitter-üzenetében.

A Reuters brit hírügynökségnek sikerült elérnie a pláza egyik boltjának dolgozóját, aki arról számolt, be, hogy sok lövést lehetett hallani, és több üzlet személyzete a boltokban bújt el.

Megbénult München

Teljesen leállt Münchenben a tömegközlekedés, a város főpályaudvarát pedig kiürítik és lezárják. A hatóságok arra kérték az embereket, hogy ne hagyják el otthonukat. A közösségi médiában több nyelven is felszólították az embereket, hogy ne menjenek ki az utcára, maradjanak lakóhelyükön.

A magyar külügy arra kéri a Münchenben élő magyarokat, hogy tartsák be a helyi hatóságok utasításait, és ne menjenek az utcára.

A város vezetése ámokfutó miatti “rendkívüli helyzetre” figyelmeztette okostelefonos alkalmazáson a münchenieket. Ezzel párhuzamosan az orvosokat és az ápolókat berendelték munkahelyükre a müncheni kórházakba, “tömeges sebesülésekkel járó támadások miatt” – közölte az egyik egyetemi klinika szóvivője.

 Az egyik tettes:

Pánik a belvárosban

Pánik tört ki péntek este München belvárosában az Olympia bevásárlóközpontban történt lövöldözés után. A belváros sétáló övezetéből rengetegen szaladtak ki a Karlplatzra, és sok felfegyverzett rendőr érkezett a környékre, az üzletek bezártak. Több hírportál azt jelentette, hogy lövöldözés kezdődött a belvárosban is, nagyjából 7 kilométerre a bevásárlóközponttól. A rendőrség erről azt közölte, hogy egyelőre híresztelésről van szó.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top