Aktuális

Mérgező anyag a Tiszában

Az emberi egészségre is ártalmas vegyületet találtak a Tiszában. A folyóban talált ftalátmennyiség a határértéknek több mint kétszerese.

A PET Kupa elnevezésű környezetvédő akcióban – amelynek során az önkéntesek 45 ezer (!) műanyagpalacktól tisztították meg a Felső-Tisza ártéri erdőit a vízmintákban kimutatták a vegyiparban használatos ftalát nevű lágyítószert írja a laboratorium.hu. A veszélyes anyagok közt számon tartott 6 vegyületéből 3 is jelen volt a vizsgált mintákban.

Újra mérgez a Tisza

A ftalátok főleg műanyag flakonokban vannak jelen, de ruhákban, műszaki cikkekben, autóalkatrészek és szerszámok műanyagból készült részeiben is előfordulnak. Veszélyességüket az okozza, hogy vízi szervezetekben felhalmozódhatnak, rákkeltő és hormonháztartást zavaró hatásuk lehet, és mivel ezek a vegyületek át tudnak jutni a placentán, a gyermeket már az anyaméhben is károsítják. 

A Wessling laboratórium munkatársai a mintát egy PET-palackokkal sűrűn szennyezett területen vették, ezért nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy a Tisza vizében mért ftalátszennyezéshez a Tiszán és az ártérében jelen lévő PET-palackok is hozzájárulhattak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top