Aktuális

Donald Trump felesége megszólalt, és szinte minden szavát lopta

Clevelandben hétfőn kezdődött a republikánus párt elnökjelölő gyűlése, amelynek célja, hogy véglegesítse a konzervatívok jelöltjét, aki minden bizonnyal az ingatlanmogul Trump lesz. Az eseményen felszólalt Melania Trump is, aki erős akcentussal előadott beszéddel igyekezett magát belopni az amerikai választók millióinak szívébe. Aztán jött az internet…

A jelöltállító konvenciók mind a republikánus, mind a demokrata oldalon a valódi elnöki kampány kezdetét szokták jelenteni. A demokraták jövő heti nagygyűlése várhatóan a papírformát hozza majd: bejelentik Hillary Clintont mint elnökjelöltet, ha pedig addig nem derül ki, az amerikai választók megismerhetik majd a demokrata alelnökjelöltet is.

Melania Trump a 2016-os republikánus jelöltállítró nagygyűlésen
Melania Trump a 2016-os republikánus jelöltállító nagygyűlésen

A republikánusok egy héttel korábban kezdtek, az ő konvenciójuk most lényegesen izgalmasabb, már csak a Trumpot övező botrányok miatt is. Ahogy számítani lehetett rá, a csütörtökig tartó republikánus nagygyűlés már az első napon felkavarta az állóvizet. Előbb a showman Stephen Colbert trollkodta meg az eseményt, amikor az Éhezők viadala egyik szereplőjének öltözve felrohant a színpadra és magához ragadta a mikrofont, hogy Trump ellen tiltakozzon, őt végül a biztonságiaknak kellett kivezetni.

Ennél lényegesen kínosabb helyzetbe hozta a republikánusokat Melania Trump, Donald Trump harmadik felesége, a jugoszláv származású egykori modell. Már eleve is szokatlan, hogy míg korábbi elnökjelöltek házastársai esetében a tévétársaságok jellemzően azok társadalmi szerepvállalására vagy oktatási hátterére koncentráltak, Melania Trump esetében 2010-ben indított ékszermárkáját és 2013-ban elindított kozmetikai termékeit említették meg a feliratokban.

Érdemei elismerése mellett... (Fotó: CBSN)
Érdemei elismerése mellett… (Fotó: CBSN)

Trumpné asszony ezután belefogott a beszédébe, amelynek célja az lett volna, hogy az egységre és az amerikaiak összefogására buzdítson – erre nagy szüksége is lenne a xenofóbnak, nőgyűlölőnek, illetve simán rasszistának is nevezett Trump stábjának, azonban a vaskos akcentussal megszólaló Melania ezután olyat tett, hogy a férje által az USA és Mexikó közé felhúzni kívánt fal adta a másikat.

A beszéd, amelyet az exmodell vagy saját maga írt, vagy írók egész csapatával dolgozott (jelenleg ez a két verzió kering a sajtóban), részben Trumpot fényezte, részben arról szólt, hogy a temperamentumos milliárdos mindenkit szeret (még a muszlimokat is, akiket saját bevallása szerint egytől egyig kitiltana az USA területéről). Részben pedig fontos frázisokat tartalmazott Melania neveltetéséről.

Eszerint ő neveltetésének köszönhetően megtanulhatta, hogy kemény munkával el lehet érni, amit az ember szeretne, hogy az embernek tartania kell magát az adott szavához, illetve méltósággal és tisztelettel kell közelíteni más emberek felé.

Mi ezzel a probléma? Semmi, azon kívül, hogy ezek a mondatok szóról szóra megegyeznek Michelle Obama 2008-ban elmondott beszédével. Persze, legyinthetne erre bárki, miért ne tanulhatta volna meg ugyanezeket az emberi értékeket az akkor még Melania Knavs névre hallgató lány a szüleitől? Ez még akár elő is fordulhatott, arra azonban már lényegesen kisebbnek tűnik az esély, hogy 2016-ban pontosan ugyanazokat a szavakat használja, mint a jelenlegi first lady nyolc évvel ezelőtt.

 

Természetesen az internet – illetve egészen konkrétan egy Jarett Hill nevű újságíró – azonnal lecsapott, azóta pedig ezzel van tele minden politikai blog, lap és tévéműsor. Trump stábja közleményt adott ki az eset után, amelyben az áll: “gyönyörű beszédének írása során Melania írói stábja olyan inspirációkat jegyeztek fel, amelyek befolyásolták az életét, és néhány esetben olyan részleteket is, amelyek bemutatják [Melania] gondolkodásmódját”.

A két beszéd, kiemelve az azonos részek (Kép: CNN)
A két beszéd, kiemelve az azonos részek (Kép: CNN)

Mindennek ellentmond az az állítás, amely szerint Melania Trump maga írta volna a beszédét, igaz, ezen a ponton kérdés, hogy melyik verzió lenne kevésbé kínos. Annyi biztos, hogy jelentős öngólt lőttek ezzel, ugyanis Trumpné beszéde férje szerethetőbb oldalát volt hivatott kihangsúlyozni, ehhez képest most mindenhol csak a plágiumról szólnak a hírek.

A republikánus jelöltállító gyűlés csütörtökön ér véget.

További cikkek az amerikai elnökválasztási harcról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top