Aktuális

Leverték a puccsot Törökországban

<ul style="list-style-type: disc;"><li>Péntek éjjel puccskísérlet volt Törökországban.</li><li>A felkelő katonák elfoglalták a fő reptereket Ankarában és Isztambulban, valamint a közszolgálati tévét.</li><li>Bejelentették, hogy átveszik a hatalmat.</li><li>Erdogan ellenállásra szólította fel a híveit, akik az utcára vonultak és összecsaptak a katonákkal.</li><li>A török CNN-ben is lövések dördültek, a parlamentre légicsapást mértek, többtucatnyian meghaltak. </li></ul>

Ahogyan arról pénteken éjszaka mi is beszámoltunk, katonai puccskísérlet történt Törökországban.

Törökország fővárosában, Ankarában, valamint Isztambulban is lövöldözést lehetett hallani, vadászgépek őrjáratoztak a városok felett. A puccs kitörése után Erdogan elnök gépe a levegőben körzött. Isztambulban a puccsban részt vevő katonák lezárták a Boszporusz hídjait, majd elfoglalták a köztévét, és a török CNN-nél is lövéseket lehetett hallani.

Támadás érte a hírszerzés épületét és a parlamentet is. Éjszakára lekapcsolták a törököknél népszerű Twittert is.

A puccskísérlet néhány órán belül kifulladt. Ez nagyban köszönhető annak, hogy Erdogan elnök a Facetime online videoközvetítőről bejelentkezve ellenállásra szólította fel a híveit, akik hamar ellepték az utcákat, és nekimentek a katonáknak.

Hajnalban Erdogan visszatért Isztambulba, ő közölte, hogy a puccs megbukott, a kormányból mindenki a helyén van, a tetteseket felelősségre fogják vonni. Egy magas rangú kormánytisztviselő azt mondta az egyik hírügynökségnek, hogy legalább 200 halálos áldozat van. Mintegy hétszáz(!) katonát tartóztattak le. Reggel hatkor a katonai puccsban résztvevők még üzentek, ami így szólt: “a mozgalom élni fog”.

Így reagált a hírre a világ:

  • Barack Obama amerikai elnök és John Kerry külügyminiszter a demokratikusan megválasztott török kormányt támogatja, Kerry erről török kollégáját is tájékoztatta.
  • Londoni pénzügyi elemzők szerint hétfőn negatív piaci reakció várható a törökországi puccskísérlet miatt, bárhogy végződjék is. Citybeli vélemények szerint a NATO-szövetségesek bizonyára nem fogják támogatni a demokratikusan megválasztott török kormány erőszakos megdöntését.
  • Ahmet Davutoglu volt török miniszterelnök elítélte a török puccskísérletet, amely szerinte támadás a demokrácia ellen.

RÉSZLETES ÖSSZEFOGLALÓ A TÖRÖKORSZÁGI PUCCSRÓL – OLVASD EL A 24.HU TUDÓSÍTÁSÁT!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top