Aktuális

Katonai puccs zajlik Törökországban

Péntek este katonai puccskísérlet indult Törökországban. A hírt a Recep Tayyip Erdogan elnök által nemrég kinevezett Binali Yildirim török kormányfő jelentette be. 

Törökország fővárosában, Ankarában lövöldözést lehetett hallani, vadászgépek őrjáratoznak. Isztambulban a katonák lezárták a Boszporusz hídjait a puccs miatt.

A Boszporusz hidat is lezárták
A Boszporusz-hidat is lezárták

A hírszerzés épületét a levegőből érte támadás Ankarában. Az utcákon harckocsik járőröznek, az isztambuli Atatürk repülőtér szintén katonai ellenőrzés alatt áll. A török állami televízió adását blokkolják, ahogyan a Facebook és Twitter török elérhetőségét is.

Törökországban hagyományosan a hadsereg őrködik az állam szekuláris voltának megőrzésén. A tábornokok az atatürki hagyomány szellemében rendszeresen beavatkoznak a választott kormányok működésébe, ha úgy érzik, hogy “rossz irányba mennek a dolgok”. Erdogan elnök pedig nemrégen látványosan kibékült Izrael Állammal és Oroszországgal.

A Daesh elleni harcban pedig Törökország NATO-szövetségese, az Egyesült Államok kifejezetten felértékelte a törökök által ősellenségnek tekintett kurdokat, hiszen iraki és szíriai szárazföldi műveleteik során leginkább a kurd harcosokra támaszkodhatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top