Aktuális

Zsíradót kell fizetniük a gyorséttermeknek

14,5 százalékos adókulccsal sújtanák a gyorséttermeket. A zsíradóra minden olyan étterem számíthat, ahol pizzát, hamburgert, fánkot kínálnak a vendégeknek.

India dél-nyugati államában 14,5 százalékos adót vetnének ki a hamburgereket, pizzákat, fánkokat árusító gyorséttermekre. A helyi kormány a napokban tett javaslatot a “zsíradó”, avagy fat tax bevezetésére. A durva mértékű adóval az olyan gyorsétteremláncokat büntetnék, mint a Burger King vagy a McDonald’s.

A lépésre azért szánták magukat az indiai államban, mert a helyiek étkezési szokásai drámaian megváltoztak az utóbbi időben. Az emberek egyre több gyorskaját fogyasztanak a hagyományos ételek helyett. Ráadásul egy friss felmérés szerint az elhízás vonatkozásában ez a terület már a második helyen áll az indiai államok között.

A keralai kormány engedélyezte, hogy az új adóterhet a gyorséttermek áthárítsák fogyasztóikra, ha úgy látják jónak, ugyanakkor az áremelés jelentősen csökkentheti az éttermek forgalmát.

A BBC szerint nem az indiai állam az első a világon, ahol új közteherrel küzd a kormány az elhízás ellen. Megemlítik a dánok zsíradóját, melyet 2013-ban mégis visszavontak, illetve a nálunk bevezetett, ehhez hasonló chipsadót, vagy a miénkhez hasonló mexikói megoldást is.

A zsíradó bevezetését követően Indiában újabb termékekre vethetnek ki hasonló adót, így például a finomított lisztből készült élelmiszerekre és a cukrozott üdítőkre is.

(Portfolio)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top