Aktuális

Theresa May, aki kivezeti Angliát az EU-ból – ezt kell tudnod az új brit miniszterelnökről

David Cameron távozásával Theresa May lesz szerda estétől Nagy-Britannia új miniszterelnöke. Összeszedtük, mit kell tudni a szigetország vezetőjéről, aki Margaret Thatcher óta az első nő ezen a poszton, vagyis ő lesz a második női miniszterelnök az országban.

David Cameron a bohózatba fulladt Brexit-népszavazás farvizén távozik a hatalomból, így a Downing Street 10 alatt található miniszterelnöki rezidenciára a jelenlegi belügyminiszter, Theresa May költözhet be. Kampánybeszédét egyetlen tömör mondatban foglalta össze:

“Én Theresa May vagyok, és úgy gondolom, én vagyok a legjobb jelölt ennek az országnak a vezetésére.”

Politikai pályája

A most 59 éves politikus 1956. október 1-én Sussexben született, tanulmányait a Holton Park Girls’ Grammar Schoolban, majd az oxfordi St. Hugh’s College-ben végezte. Karrierjét a Bank of Englandnél kezdte, ahonnan az Association for Payment Clearing Services (APACS) nevű szervezetnél dolgozott, amely a bérek folyósításával foglalkozik. Politikai pályafutása 1986-ban kezdődött, amikor csatlakozott a Konzervatív Szövetség egyik helyi szervezetéhez, majd önkormányzati képviselő lett, ezen a poszton 1994-ig szolgált.

Theresa May beszéde után (Fotó: Getty Images)
Theresa May beszéde után (Fotó: Getty Images)

1997-től tagja a brit parlamentnek, belügyminiszterként az egyik leghosszabb időt töltötte el a poszton.  A brit politikai élet egyik legtehetségesebb háttérembereként tartják számon, aki belügyminiszterként ügyesen egyensúlyozott a Brexit-népszavazást megelőző és az azt követő káoszban, mindezt úgy, hogy egyetlen olyan nyilatkozata nem volt, amellyel – másokhoz, például a korábbi UKIP-vezér Nigel Farage-hoz hasonlóan – megpecsételte volna a sorsát. Visszafogottságával sikerült megőriznie a kilépéspárti tory szavazók támogatását, a közvéleménykutatásokból pedig az derült ki, hogy népszerűsége felülmúlja összes korábban emlegetett lehetséges riválisáét.

Theresa May 36 éve házas, férje Philip May, ismert bankár. A házaspár eddig Berkshire-ban élt, mindketten nagyon szeretik a krikettet. Gyerekeik nincsenek.

Milyen politikát képvisel?

A The Daily Telegraph-nak adott interjújában kijelentette, hogy nem áll szándékában elállni a Brexittől, vagyis vezetése alatt Nagy-Britannia valóban távozni fog az Európai Unióból. Ennek – számunkra – egyik legfontosabb következménye az lehet, hogy jelentősen módosulnak majd az uniós állampolgárok mozgásának szabályai. May kijelentette, hogy átfogó reformra lesz szükség ezzel kapcsolatban. Miniszterelnökként egyik legelső célja, hogy a lehető legkedvezőbb feltételeket harcolja ki országa számára a kilépési folyamat során.

Belügyminiszterként csendes, de hatékony és határozott vezetőként mutatkozott be, aki nem fél olyan döntéseket meghozni, amelyeknek komoly következményei lehetnek. Korábban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kiutasította az országból Abu Qatata radikális imámot, illetve megakadályozta a hacker Gary McKinnon kiadatását, annak ellenére, hogy ezzel magára haragította az Egyesült Államokat.

Theresa May és David Cameron
Theresa May és David Cameron

Bár a konzervatív oldalt képviseli, számos kérdésben progresszív nézeteket vall. 2002-ben figyelmeztette pártja aktivistáit, hogy nézeteik korszerűsítésére van szükség, ha nem akarnak súlyos népszerűségvesztéssel számolni.

May többek között síkra szállt a nők és a férfiak azonos fizetési feltételeinek biztosítása mellett, illetve szavazatával támogatta az azonos neműek házasságát.

Belügyminiszterként szigorúbb fellépést sürgetett a családon belüli erőszak ellen, igaz, politikai ellenfelei nem győzték hangsúlyozni, hogy a bevándorló nők helyzetével kevésbé foglalkozott. Támogatja viszont a munkavállalókat, akiknek azt ígérte, megválasztása esetén egy cég dolgozói helyet kapnak majd az adott vállalat igazgatótanácsában és részvényesi szavazásain.

May támogatja egykori ellenfele, Michael Gove ingyenes iskolákkal kapcsolatos kezdeményezését, amely megkönnyítené az új iskolák létrehozását, akár jótékonysági szervezetek, akár non-profit szervezetek, illetve akár szülői munkaközösségek által is.

További cikke Theresa May-ről és a Brexitről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top