Aktuális

Erre figyelj, ha megbüntettek, különben nagy baj lehet

Hogyan lesz végrehajtási ügy egy büntetésből vagy tartozásból? Mik a határidők?

 Mindenkivel megesik, hogy egyszer-egyszer tilosban parkol, esetleg megbünteti az ellenőr, vagy elfelejti befizetni a közös költséget. Mindez önmagában még nem akkora katasztrófa, de növelhetjük a bajt, ha nem figyelünk rá, hogy időben befizessük a büntetést vagy az elmaradást. Ha végrehajtási eljárás lesz az ügyből, az már nagyobb gond, és többet is kell fizetni.

 A legtöbb esetben először egy fizetési felszólítást kap az adós, ami egy magánokirat, és bizonyítja, hogy egy cég vagy egy magánszemély igényel egy bizonyos összeget egy másiktól, ezen kívül azonban semmilyen jogi ereje nincsen. Sokkal nagyobb aggodalomra adhat okot, ha valakinek fizetési meghagyást kézbesítenek, mert az már egy hatósági határozat, ami 15 napot biztosít a kötelezettnek, az adósnak, hogy ha nem ért egyet a követeléssel, akkor vitassa, de ha nem mond ellent, akkor végre lehet hajtani rajta a követelést, azaz fizetni kell. 

Sok ügyfél homokba dugja a fejét, mondván, hogy ez csak egy papír, amiből nem lesz semmi, de valójában ez már az előszobája egy bírósági pernek vagy egy végrehajtási ügynek. Az ügyek 94 százaléka jogerős lesz, a maradék 6 százalékból lesz per. 

Erre figyelj, ha megbüntettek, különben nagy baj lehet

A fizetési meghagyás az egymillió forint alatti összegekre vonatkozik. Az ennél nagyobb összegeknél a hitelező maga dönti el, hogy rögtön pereskedni akar, vagy megpróbálja a közjegyzői irat segítségével érvényesíteni a követelését.

A végrehajtás nem indul el automatikusan, azt a hitelezőnek külön kell kérnie. Amint jogerőre emelkedik a fizetési meghagyás, tulajdonképpen azonnal kérheti a végrehajtást, ami pár napon belül el is jut a végrehajtóhoz – írja a hirado.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top