Aktuális

Ha életet menthetsz, törd be az autó ablakát

Ingyenes jogi segítséget ajánl fel a Vigyél Haza alapítvány azoknak, akik megakadályoznák, hogy egy kutya a hőségben, a bezárt autóban szenvedjen.

Ha végszükség van, akkor a hőségben, a kocsiban hagyott kutya életének érdekében akár autó ablaka is betörhető – tájékoztatja a tenni akaró állatbarátokat az alapítvány.

Hőségben 10 perc is halálos

  • A bezárt járműben hagyott kutyának már alig 10 perc is elég ahhoz, hogy visszafordíthatatlan károsodásokat szenvedjen, ami halálhoz is vezethet. Egy forró napon, 30 fokos melegben akár 10 perc alatt 70 fokosra forrósodik az autó belseje. A kutyának ez kínszenvedés, hiszen ő csak lihegéssel tudja hűteni magát így, akár perceken belül hőgutát kaphat, és elpusztulhat.
  • Mit tegyünk, ha egy kocsiban magára hagyott kutyát látunk?
  • Azonnal próbáljuk felvenni az autó tulajdonosával a kapcsolatot
  • A kocsi gyengéd meglökésével, emelésével próbáljuk beindítani az autó riasztórendszerét, hogy az figyelmeztesse a tulajdonost
  • Ha rövid időn belül nem járunk eredménnyel, készítsünk fényképeket telefonunkkal az autóról, amin látszik a bezárt kutya és a kocsi rendszáma is. (Figyelem, a fotó illetve az autó rendszáma már személyes adat lehet, így azt ne osszuk meg, csak bizonyítékként használjuk fel.)
  • Lehetőség szerint hívjunk rendészt, rendőrt, de legalább egy tanút, és a jelenlétében törjük be a kocsi egyik oldalsó ablakát.
  • Ügyeljünk arra, hogy az autóban, a végszükség elhárításához feltétlenül szükséges kárt okozzuk csak
  • Ha sikerült kiszabadítani, itassuk meg a kutyát, próbáljuk lehűteni vízzel, nedves ruhával. Ha látjuk rajta, hogy bágyadt, koordinációs problémái vannak, vigyük azonnal állatorvoshoz.

Amennyiben a fentieknek megfelelően, végszükségben, segítő szándékkal, az elvárható gondossággal és körültekintéssel, az állat életének megmentése érdekében járt el az illető személy és ellene mégis hatósági intézkedés vagy feljelentés történik, a Vigyél Haza alapítvány önkéntes jogi segítői ingyenes jogi segítséget nyújtanak! (Polgári peres ügyben, Budapesten tudnak neked érdemben segíteni. Vidéki, nem büntető ügyben pedig jogi tanácsadást adnak.)

 Olvass még többet a témában az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top