Aktuális

Az elfogadás gyűrűjével küzdenek a meleg családok jogaiért

Egy kreatív cég egy speciális gyűrűvel szeretne hozzájárulni a melegek és transzneműek nagyobb társadalmi elfogadásáért, Romániában. Keleti szomszédunknál több millióan írták alá azt a petíciót, amelynek célja a család definíciójának kiterjesztése. A gyűrű viselői is emellett állnak ki.

Romániában 2013-ban egy Remus Cernea nevű parlamenti képviselő nyújtott be törvényjavaslatot, hogy az egyneműek házasságát tekintsék egyenértékűnek a heteroszexuálisok által kötött házasságokkal. A javaslat heves ellenállást váltott ki az ellenzék soraiban, Cernea javaslatát pedig 2013 decemberében leszavazták.

Ugyanebben az évben kísérletet tettek egy olyan alkotmánymódosítás bevezetésére, amely megtiltotta volna, hogy az azonos neműek házasságot kössenek. Bár az alkotmánymódosítást megszavazták, a heves belföldi és nemzetközi tiltakozások hatására végül visszavonták azt. Cernea 2014 októberében ismét benyújtott egy törvényjavaslatot, amely ezúttal az egyneműek élettársi kapcsolatát ismerte volna el, ám 2015 decemberében ezt a javaslatot is megsemmisítették.

Idén májusban hárommillió aláírást gyűjtöttek össze egy petícióra, amelynek célja, hogy megváltoztassa a családnak a román alkotmányban szereplő definícióját, hogy az kiterjedjen az LMBTQI-közösség tagjaira is. A petíció híre heves homofób reakciókat váltott ki. Egy román kreatív cég munkatársai ezt látva tervezték meg az “Accept” (elfogadás) nevű gyűrűt, amellyel a szeretetet, a tiszteletet és egymás kölcsönös elfogadását szeretnék szimbolizálni az LMBTQI-közösség és támogatóik számára.

Az Accept-gyűrű az elfogadást és a szeretetet hirdeti (Fotó: acceptromania.ro)
Az Accept-gyűrű az elfogadást és a szeretetet hirdeti (Fotó: acceptromania.ro)

“Azáltal, hogy lehetővé tesszük, hogy az emberek fizikailag viselhessék támogatásuk szimbólumát, az Accept-gyűrű egyfajta békés tiltakozás az ellen a szomorú helyzet ellen, amelyben az LMBTQI-közösség tagjai kénytelenek élni Romániában és a világ minden táján” – írták a készítők.

A gyűrűt egy erre a célra létrehozott oldalról rendelhetik meg az érdeklődők. A 45 eurós ár kizárólag a gyártási költségeket tartalmazza, illetve az ár 10 százalékát az Accept mögött álló szervezet kapja, hogy ezzel is támogassák az LMBTQI-emberek törekvéseit.

További cikkek LMBTQI-emberekről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top