Aktuális

Két nő vezetheti az Egyesült Államokat novembertől?

Az elnökválasztási kampány még javában dübörög, és továbbra is csak találgatni lehet, hogy mi fog történni, amikor idén novemberben az amerikaiak az urnákhoz járulnak. Egyelőre még azt sem tudni, hogy a két jelölt, Hillary Clinton és Donald Trump kivel képzeli el a kormányzást. Clinton egy tegnapi kampányeseményén azonban egy vele együtt kampányoló szenátor ültetett bogarat sokak fülébe, olyannyira, hogy már folynak is az elemzések, hogy elképzelhető-e, hogy nem is egy, hanem egyből két nő álljon az USA élére a választások után.

Hillary Clinton stábja már aktívan vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a demokrata elnökjelölt mellé Elizabeth Warren massachusettsi szenátor álljon majd alelnökjelöltként az idei választásokon. Ezt egy a Clinton-stábhoz közel álló forrás erősítette meg az ABC tévécsatorna érdeklődésére.

Egyelőre még csak találgatni lehet, de Elizabeth Warren esélyei valósak
Egyelőre még csak találgatni lehet, de Elizabeth Warren esélyei valósak

Warren a progresszívek között igazi vezéregyéniségnek számít, aki tegnap lendületes beszédet tartott Clinton mellett. A szenátor néhány hete jelentette be, hogy a demokrata jelöltet támogatja. Amennyiben Hillary Clinton őt választja alelnökjelöltnek, ismét történelmet írhat, mivel így ez lenne az első eset, amikor az USA egyik vezető pártjának a színeiben két nő indul az elnöki és alelnöki posztért.

Sanders helyett Warren?

Az előválasztások során a Clinton-stábnak rendre problémát okozott, hogy maga mellé állítsa a független, illetve a fiatal szavazókat, akik jellemzően Bernie Sanders vermonti szenátorra szavaztak inkább. Warren azonban Sandershez hasonlóan előszeretettel száll síkra a Wall Street-i tőzsdecápák ellen, emellett a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásáért is küzd.

Hillary Clinton és Elizabeth Warren a tegnapi ohiói kampányeseményen
Hillary Clinton és Elizabeth Warren a tegnapi ohiói kampányeseményen

Clinton és Warren június során már találkoztak egyszer a Clinton házaspár washingtoni otthonában, ahol megvitatták, hogyan tudnának együtt dolgozni a republikánus jelölt Donald Trump megállítása érdekében. Ugyanebben az időszakban Warren rendszeres támadásokat intézett a milliárdos ingatlanmogul ellen a közösségi médián keresztül, és Twitteren többször is komolyan kritizálta Trump rasszista, szexista és xenofób kijelentéseit. Egyik tweetjében azt állította, hogy a Ku-Klux-Klan tagjai között Trump támogatása nagyobb, mint a republikánus pártvezetők között.

Jó is lehet, meg nem is

A már fent említett fiatal és független szavazók mellett Warren azért is lehet jó választás, mivel a lehetséges alelnökjelöltek listáján olyan nevek szerepelnek, mint Tim Kaine, Cory Booker és Al Franken szenátorok, illetve a jelenlegi lakhatásért és városfejlesztésért felelős miniszter, Julian Castro. A CNN által végzett felmérés válaszadói úgy nyilatkoztak, hogy kisebb eséllyel szavaznának Clintonra, ha közülük választana alelnökjelöltet Warren helyett. Nála egyedül az elnökjelöltségért sokáig harcoló Bernie Sanders bizonyult csak népszerűbbnek, az azonban valószínűtlen, hogy Clinton végül őt választaná alelnökjelöltjének.

A demokrata érzelmű szavazók fele ugyanakkor mást szeretne látni az alelnöki székben: ugyanennek a felmérésnek a vonatkozó kérdésére a résztvevők 54 százaléka szavazott igennel erre a kérdésre, míg 34 százalék elégedett lenne Warrennel. A liberális érzelmű szavazók 48 százaléka örülne a massachusettsi szenátornak.  

A válaszadók többsége egyetértett abban, hogy preferenciáikat nagyjából nem befolyásolja, ha a demokraták két nőt jelölnének az elnöki, illetve alelnöki posztra. Mindössze a válaszadók 10 százaléka gondolta úgy, hogy kisebb valószínűséggel szavazna rájuk, míg 4 százalék számára kifejezetten vonzó lenne ez a lehetőség. 86 százalék úgy nyilatkozott, hogy számukra nem jelentene nagy változást.

Ami nagy kihívás lehet, hogy Elizabeth Warrent jelenleg a regisztrált szavazók mintegy 25 százaléka nem ismeri, az összes szavazó 40 százaléka pedig úgy vélekedik, hogy nincs elég információja a lehetséges alelnökjelöltről.

Az amerikai választásokat idén november 8-án tartják majd, addig még természetesen sok minden változhat, tehát egyáltalán nem biztos, hogy Warren ott lesz Hillary Clinton mellett a harcban. Azonban ha sikerül neki, akkor duplán történelmi lehet az idei választás.

További cikkek Hillary Clintonról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top