Aktuális

A te gyereked is a számítógépet nyomkodja egész nyáron?

Még három hete sincsen szünet, de a gyerekek napirendje máris totálisan fejre állt. Éjszaka fekszenek, délben kelnek. Ja, és aki nem nyaral éppen, az vagy a testvérét öli, vagy pedig a számítógépet nyomkodja, napi 24 órában. Esetleg ezt a két tevékenységet végzik felváltva, amíg a szülők idegei bírják…

Minden évben nagyon várom, hogy végre nyár legyen, és ne kelljen folyamatosan leckeírással és tanulással nyaggatni a gyerekeimet. Aztán végre eljön a nyár, és kezdődik az intenzív unatkozás: “Anya, ma mit csináljak? Mikor megyünk nyaralni? Mehetek veled dolgozni?”

Sok gyerek a tízhetes nyári szünetből néhány hetet a vidéki nagymamánál tölt, elmegy táborokba, és nyaral a családdal. De ezt nem mindenki tudja ilyen szerencsésen megoldani, mert mondjuk nincsenek vidéki rokonok, vagy éppen kifizethetetlen a két gyereknek több hét táborozás. Ne felejtsük el, hogy a legolcsóbb napközis tábor is 20 ezer forintnál kezdődik, ilyenkor elmegy a gyerek reggel és hazajön délután. Két gyereknek egy hét így negyvenezer forint, ami nem kevés, és a legtöbb magyar családnak abszolút luxus…

A te gyereked is a számítógépet nyomkodja egész nyáron?

És mi van akkor, ha nem akar táborozni? Akkor marad az egy vagy két hét nyaralás a szülőkkel, ami édeskevés. A napirend pedig következőképp alakul, feltéve, ha már nagyobbacskák a kölykök:

  •  Anya és apa lábujjhegyen készülődik reggel, mert a gyerekek alszanak. Cetli a konyhaasztalon, hogy milyen házimunkát végezzenek, mire hazaérek, ebéd a hűtőben.
  •  Napi egy-két telefon, de szigorúan csak dél után, mert addig tutira alszanak: “Felébredtetek? Jól vagytok? Ne veszekedjetek, és ne csak gépezzetek egész nap!”
  •  Rohanás ötre haza, és kiderül, hogy addig még beágyazni sem volt idő, a házimunkát éppen elkezdték, momentán ezért veszekednek, mert az egyik nem akar porszívózni, a másik pedig nem hajlandó ruhát hajtogatni. Még egy perce se vagyok otthon, máris megőrülök!
  •  Aztán minden elcsitul, és hirtelen kiderül, miért is nem volt idő semmire napközben: állandóan nyomogatni kell a tabletet és a telefont felváltva. Jönnek a legfrissebb youtube-os videókról az értesítések, a viberüzenetek másodpercenként csipognak, hiszen unatkozó gyerekek hada írogat egymásnak.
  •  Csináljunk valamit, játsszunk vagy beszélgessünk! – javaslom naivan, de 15 és 12 éves gyerekeimnek esze ágában sincs. Esetleg még a kicsinek, néha. Meg különben is, éppen lehetne egy jó számítógépes játékot is játszani, most jött frissítés.
  • Néha felvetem az olvasást mint lehetőséget, döbbent tekintetek merednek rám: “De hiszen egész nap olvasok, csak nem könyvet, hanem azt, ami érdekel!”
  •  Aztán eljutunk a fenyegetőzés fázisába: “Elveszem tőletek ezeket a vackokat, akkor majd nem lesz mit nyomogatni!” Teljesen hatástalan, semmi reakció…
  •  Ma egy kolléganőm azt tanácsolta, hogy állítsam be a tabletet úgy, mintha elromlott volna. Oké, de akkor meg ott van a telefonja. Esetleg a wifit kéne kiiktatni!
  •  Egy másik szülő azt mesélte, hogy ő csak egy órára engedi meg a gyereknek, hogy gépezzen. Csak azt nem értem, hogy hogyan ellenőrzi, ha nincs otthon. Kétlem, hogy a kisfia betartaná, persze lehet, hogy ő ilyen rendes és szófogadó.
  •  És közben egy kicsit örülök is: abban ugyanis biztos vagyok, hogy nem csatangolnak felügyelet nélkül az utcán, vagy ki tudja hol. Azt nem tudom megszabni, hogy mit csináljanak napközben, amikor nem vagyok otthon, de legalább tudom, hogy hol vannak.
 
A te gyereked is a számítógépet nyomkodja egész nyáron?

Neked is ismerősek a következő mondatok?

1. Amikor én gyerek voltam, akkor nem volt számítógép, mégsem unatkoztam!

2. Nem akarsz segíteni egy kicsit, ha már itthon vagy?

3. A kötelező olvasmánynak nekiállhatnál, legalább nem év közben kell majd!

4. Nincs egyetlen barátod sem, akivel játszhatnál?

5. Miért nem játszol a testvéreddel, elvégre ő is itthon van…

6. Mit szólnál hozzá, ha gyakorolnánk egy kicsit a nyáron? Mondjuk minden nap egy órát: matekot, németet, angolt…

7. Végre van időd, kiselejtezhetnéd a cuccaidat!

8. Olyan sok jó könyved van, olvass, én mindig úgy szerettem olvasni!

9. Segíthetnél egy kicsit a nagyszüleidnek is, biztosan örülnének.

10. Tényleg egész nap ment a tévé? Hogy lehet ennyi ideig bámulni, mikor nincs is benne semmi érdekes.

És közben a legrosszabb az az egészben, hogy rossz szülőnek érzed magad, hiszen nem tudsz egész nap velük lenni, és értelmesen lekötni őket, mert dolgozol. Aztán beszélgetsz más szülőkkel, akik kb. ugyanezt mesélik, és akkor egy kicsit mégis megnyugszol, mert nem vagy egyedül ezzel az érzéssel. És ez időnként nagyon vigasztaló tud lenni!

Még több a nyári szünetről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top