Aktuális

24 órát is dolgozhatnak a mentősök

24 órás műszakot is vállalhatnak már a mentősök, akik közül emellett sokan másod- és harmadállásban is dolgoznak. Pihenni viszont így alig jut idejük.

Akár 24 órás műszakot is vállalhatnak már a mentősök az eddigi maximális 12 órás munkaidő helyett. Erről állapodott meg Máté Gábor, az OMSZ megbízott főigazgatója, és Toma Lajos, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének elnöke – számolt be róla a HVG.

Az elnök a lap kérdésére leszögezte, hogy kényszerről nincs szó, az vállalja a 24 órás műszakot, aki akarja, és vissza is lehet lépni tőle.

Készenléti munka

A munka törvénykönyve szerint a mentős munkakörök mindegyikét – a mentésirányítótól kezdve a gépkocsivezetőn át az ápolóig, orvosig – készenléti jellegűnek lehet tekinteni. A törvény szerint ezekben a munkakörökben 24 órás szolgálatot csak úgy vállalhatnak, ha a munkaidő egyharmadában nincs tennivalójuk. Egy másik szabály szerint viszont készenléti munkát csak napi nyolc órában lehet végezni. Az OMSZ statisztikája szerint a magyar mentősök a munkaidejük 63 százalékát a mentőállomáson kívül töltik, vagyis egy 24 órás műszak alatt legalább 15 órát aktívan dolgoznak.

A 24 órás műszak után 48 óra pihenőidő jár ugyan, ám az egészségügyi dolgozók ezt általában nem pihenéssel, hanem másod- vagy harmadállásban töltik. Arra vonatkozólag pedig semmilyen nyilvántartás nincs, hogy összesen valójában hány órát dolgoznak hetente.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top