Aktuális

Megtalálhatták a zikavírus ellenszerét

Európai kutatók csütörtökön bejelentették, hogy hatékony antitesteket fedeztek fel, amelyek képesek a zikavírus semlegesítésére, ez pedig megnyitja az utat a vírus elleni oltóanyag kifejlesztése előtt.

A laboratóriumi kísérletekben az ellenanyagok képesek voltak a zikavírus és a dengue-lázat okozó vírusok semlegesítésére.

A párizsi Pasteur Intézet, a londoni Imperial College és a bécsi Orvostudományi Egyetem szakemberei, akik régóta kutatnak a dengue-vírust semlegesíteni képes antitestek után, tanulmányukba bevonták a zikavírust is. A két vírus ugyanis hasonló. Mindkét vírust ugyanazok az Aedes nemzetségbe tartozó szúnyogok terjesztik, és mindkét vírus az úgynevezett flavivírusok családjába tartozik, csakúgy, mint a sárgaláz és a nyugat-nílusi vírus.

Megtalálhatták a Zika-vírus ellenszerét
A tudósok kiválasztottak két antitestet, amelyek képesek a dengue-vírus semlegesítésére és felfedezték, hogy közülük az egyik különösen hatékony a zikavírus esetében. Sikerült megtalálni azt a pontos helyet, ahol a zikavírust körülvevő fehérjéhez tudják ezt az antitestet kapcsolni, és felfedezték, hogy az antitest ugyanúgy működik, mint a dengue esetében.

Trójai faló

A felfedezés bejelentése egybeesik egy másik, szintén csütörtökön közzétett tanulmánnyal, amelynek készítői megállapították, hogy dengue-vírus általi korábbi fertőzés súlyosbítja a zikafertőzés hatását.

Brit, francia és thaiföldi kutatók laboratóriumi vizsgálatokban kimutatták, hogy zikavírus a szervezet védekező képességét “trójai falónak” használja, ezáltal észrevétlenül juthat be az emberi sejtbe, ahol aztán gyorsan replikálódik. “Ez lehet az oka annak, hogy a jelenlegi zikajárvány ilyen súlyos, és annak, hogy olyan térségekben ütötte fel a fejét, ahol a dengue-láz elterjedt” – hangoztatta Gavin Screaton, a londoni Imperial College professzora.

A dengue-láz az elmúlt évtizedekben drámai mértékben terjedt el: évente mintegy 390 millió megbetegedést okoz globálisan, amelyből 96 millió súlyos lefolyású az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének adatai szerint. A világ lakosságának 40 százaléka él olyan térségekben, ahol nagy a fertőzés kockázata. Brazíliában a dengue-láz elterjedt betegség, idén az átlagosnál több megbetegedést jelentettek a brazil hatóságok. A zikavírus a világ 60 országában és térségében fertőz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top