Aktuális

Ezért halnak meg a sünök, ha rendet raksz

Persze hogy a kertjeinkben is pihennek napközben az éjszakai életmódot folytató, védett sünök. Ezért nagyon nem mindegy, hogyan bánunk a búvóhelyeikkel.

Az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen egész süncsaládok pusztulását okozhatja. Nem könnyű csak úgy megtalálni a rejtőzködő sünök nyári nappali menedékét – kivéve, ha elég korán kelünk, mondjuk hajnali 5-kor. Akkor még találkozhatunk hazafelé ballagó sünökkel. De ilyenkor is nagy szerencse kell, hiszen a sünök pillanatok alatt képesek eltűnni a szemünk elől a Magyar Madártani Egyesület szerint.

Egyik alapvető búvóhelyük a gallyrakás. Ha el akarjuk a pakolni, mindenképpen átlátható rétegenként, fentről lefelé haladva bontsuk el. A levéltörmelékek szinte láthatatlanná teszik a sünöket. A halom alján valóban nagyon figyeljünk rájuk. A menedékekben a hetekig vak és szinte magatehetetlen kölykök is ott lehetnek. Ezeket a rakásokat ne gyújtsuk fel soha. Ha kis süniket találunk, hagyjuk csak ott őket – persze egy kevés gallyal mindenképpen takarjuk vissza a fészket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top