Aktuális

És te megennéd a legjobb barátodat?

Hiába tiltaná be több mint 11 millió ember, többek közt már a kínai kormány is, a yulini kutyahúsfesztivál köszöni szépen, remekül van. Idén a leghosszabb nappal tiszteletére, hetedik alkalommal nyitja meg kapuit, engem meg már a puszta említésétől is lever a víz. Mondom, miért.

Az egyik barátnőm szerint képmutató vagyok, amikor dühtől eltorzult arccal, hevesen gesztikulálva magyarázom neki, mi bajom a kutyahúsevéssel, és miért hinteném be sóval ennek a nyomorult fesztiválnak még az emlékét is. Szerinte nem mondhatok ilyet. És nem azért, mert elfogult kutyás vagyok. Nem. Hanem azért, mert vasárnaponként két pofára tömöm magamba a rántott húst. 

Meggyőződése ugyanis, hogy ezzel az erővel az összes, az európai gyomornak is kedves haszonállatunk miatt, a disznókért, a csirkékért és a marhákért is emelhetnék szót, vagy ejthetnék könnycseppet. Elvégre őket sem tartjuk épp luxuskörülmények között és a végén őket is megesszük. 

A 10 napos yulini kutyahús-fesztivált minden évben a leghosszabb nappal tiszteletére tartják.
A 10 napos yulini kutyahús-fesztivált minden évben a leghosszabb nappal tiszteletére tartják

Szíven ütött, amit mondott. Leginkább azért, mert biztosra veszem, hogy nem ő az egyetlen, aki szerint teljesen rendben van, hogy a világ egy másik pontján olyan állat is a fazékban végzi, ami nálunk már-már családtag. “Más kultúra, más szokások és egyébként is, ezek megesznek mindent, ami mozog” – ennyivel általában el van intézve a dolog, pedig kutyát nem csak Kínában esznek. És ezt az egészet nem azért tartom barbár dolognak, mert itt nálunk most épp nem divat a kutyapörkölt. Hanem…

Hanem mert Kántor. Mert Mancs. Mert Hachiko. Mert Diesel. És ez még csak egy tessék-lássék felsorolás azokról a kutyákról, akik életük során valami olyasmit tettek, ami miatt egy egész világ felfigyelt rájuk. Ennél sokkal, de sokkal többen vannak azok a névtelen négylábúak, akik képességeikkel rendfenntartók, kutatók, orvosok munkáját, vagy épp rászorulók életét segítik a nap minden percében. Hogy azokról a kedvencként tartott kutyákról már ne is beszéljünk, akik “csak” annyit tesznek hozzá az életünkhöz, hogy feltétel nélküli szeretetet lopnak az olykor igenis szürke hétköznapjainkba.

Dayko, az ecuadori mentőkutya végkimerülésig kereste a földrengés túlélőit.
Dayko, az ecuadori mentőkutya végkimerülésig kereste a földrengés túlélőit

Ha most el is tekintünk attól, hogy a kutya egyike azon kevés haszonállatunknak, amelynek ősei önként – és nem dalolva – mondtak le szabadságukról, hogy némi élelem reményében csatlakozzanak az emberi falkához, még akkor is nyilvánvaló, hogy a kutya és az ember ezer szállal kötődik egymáshoz.

Mutassatok még egy olyan állatot, ami ennyire sokoldalúan és hasznosan szolgálja az embert: egyszerre elég okos, hogy vezessen egy vak embert, elég bátor, hogy szembeszálljon egy fegyveressel, ugyanakkor elég kitartó, hogy egy természeti katasztrófa helyszínén órákon keresztül kutassa a túlélőket, és kifinomult érzékei ráadásul betegségeket és rohamokat jeleznek előre.

Mancs, a miskolci Spider Mentőcsoport kutyája minden idők egyik legjobb magyar mentőkutyája lett.
Mancs, a miskolci Spider Mentőcsoport kutyája minden idők egyik legjobb magyar mentőkutyája lett

Akárki akármit mond is, a kutya több, mint néhány kiló csont, bőr vagy ízletes hús. A hűség megtestesülése. A legjobb barátunk. Nem eszünk belőle, és pont. 

A yulini városvezetés talán felfogta ezt (vagy megrettent a hatalmas sajtóérdeklődéstől és az ezzel járó negatív figyelemtől), és kihátrált a “hagyományápoló” fesztivál mögül. Sőt! Az elmúlt években több szigorú intézkedést is hoztak, melyek célja, hogy megtisztítsa a város utcáit az illegális húskereskedőktől és portékájuktól.

Csakhogy ez még nagyon kevés. Kutyahúsfesztivál idén is lesz, míg tavaly több mint 25 millió jobb sorsra érdemes kutya végezte ilyen-olyan formában terítéken. És nem csak Kínában. 

Olvass még többet a témában az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top