Aktuális

Kevés a műtősnő, elmaradnak a műtétek

Sorra maradnak el a műtétek az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben, mert nincs elegendő műtősnő. Európa harmadik legnagyobb idegsebészeti központjában évente 4 ezer fekvőbeteget látnak el.

A OKITI betegei állítják, sorra mondják le az orvosok a műtétek időpontjait a kórházban. A betegek egyre türelmetlenebbek, mert nem tudnak nekik és hozzátartozóiknak mit javasolni a kórház dolgozói. Állítólag arra is akadt példa, hogy a műtősnők pótlására rezidenseket küldtek az operáló orvosok mellé.

Az OKITI orvosigazgatója szerint egyetlen súlyos műtéti beavatkozást sem halasztottak el, és a daganatos betegek operációi sem maradtak el. Az ugyanakkor igaz, hogy az utóbbi néhány napban a kórház hat műtőjéből csak négyben dolgoztak. Emiatt nagyjából húsz beteg operációját 5-10 nappal későbbre “csúsztatták”. Ezek egyike sem olyan súlyos, hogy a halasztás egészségkárosodást vagy állapotromlást okozna a betegeknél. Amióta kiderült, hogy kevesebb műtőben tudnak csak dolgozni, mindennap átnézik a kórtörténeteket, és minden olyan esetben, amikor a legkisebb gyanú is felmerül, hogy a betegnek árthat a halasztás, azonnal kiírják műtétet.

Az orvosigazgató cáfolta, hogy műtősnőhiányuk lenne, az pedig végképp nem igaz, hogy rezidensekkel pótolnák a műtősnőket. Szakmailag ez egyébként is elképzelhetetlen. A nyári szabadságok miatt előfordul, hogy kevesebb műtőt használnak, így az operációk csúsznak, de megpróbálják a kevésbé gyakorlott műtősnőket fölkészíteni, hogy az augusztusi szabadságok idején pótolhassák a gyakorlottabbakat – írja a Népszabadság.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top