Aktuális

Vigyázz, kutyád is hőgutát kaphat a nyári forróságban

A hőségriadó a kutyákra is érvényes. A nyári kánikulában házi kedvenced könnyen hőgutát kaphat. Tudd meg, melyek a legjellemzőbb tüntetek, és hogyan előzheted meg a bajt.

A hőség a házi kedvenceket sem kíméli. 30 foknál magasabb hőmérsékletnél a kutyák is könnyedén hőgutát kaphatnak. Éppen ezért a nyári melegben sokkal jobban figyelj kedvencedre. Ahogyan te sem érzed jól magad a tűző napon, ez a kutyádra éppígy érvényes. Sőt az állatok, amikor csak tehetik, mindig az árnyékos helyeket keresik. Figyeld a viselkedését, nehogy bekövetkezzen a baj.

A sötét színű, nagy testű kutyák még kevésbé viselik jól a hőséget. A kutyák ugyanis nem izzadnak, lihegéssel próbálják hűteni a testüket. Hogyan kell gondozni a kutyát hőségben?

Így kerüld el, hogy kutyád hőgutát kapjon

  • Nyári hőségben inkább reggel vagy a késő délutánra időzítsd a sétákat.
  • Biztosíts a kutyus számára hűvös helyet, ahová elbújhat a nagy meleg elől.
  • Kutyádnak a forróságban még több ivóvízre van szüksége.
  • Házi kedvencedet soha ne hagyd egyedül az autóban, hiszen az még a lezúzott ablak esetén is könnyen átforrósodhat.

Ha azt látod, kutyád intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, könnyen előfordulhat, hogy hőgutát kapott. A legfontosabb teendő ez esetben a gyors folyadékpótlás, és nem árt az állatorvost is mielőbb kihívni hozzá.

Ha a nyári kánikulában olyan kutyával találkozol, amelyiket gazdája a tűző napon, víz nélkül hagyott, értesítheted az Orpheus Állatvédő Egyesületet.

Vigyázz, kutyád is hőgutát kaphat a nyári forróságban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top