Aktuális

“Minden bántalmazott gyereknek ajánlom, hogy kezdjen bizonyítékokat gyűjteni egy esetleges szülőtartási per esetére”

Rég volt olyan cikkünk, ami akkora kommenthullámot gerjesztett volna, mint az a hír hétfőn, hogy törvénybe iktatják idehaza a kötelező szülőtartást. Olvasóink hozzászólásaiból válogattunk.

Hétfőn szavazta meg a parlament a két éve életbe lépett polgári törvénykönyv módosításáról szóló javaslatot, mely nyomatékosítja a nagykorú gyerekek Alaptörvényben rögzített szülőtartási kötelezettségét. A júliustól életbe lépő jogszabály azt is rögzíti, hogy ha a tartásra önhibáján kívül rászorult szülő szükségleteinek ellátásáról a tartásra köteles gyermek helyett más gondoskodik – akinek ez egyébként nem lenne kötelezettsége –, akkor az ellátás ellenértékének megtérítését a tartást nyújtó egy éven belül követelheti a tartásra kötelezhető gyermektől. 

Az intézkedés nyertesei lehetnek egyrészt azok az idősotthonok, melyek eddig a bent lakók tartozását “benyelték”. Ők most érvényesíthetik a kevesebbet fizető idősek családtagjain az elmaradásokat. De borítékolható az is, hogy olyan családi pereskedések indulnak majd, ahol a feleknek azt kell bizonyítaniuk, hogy a szülő érdemtelen a tartásra, vagy hogy a gyerek nem tartóképes. Az intézkedés olvasóinkat is elég rendesen felzaklatta. Ilyen hozzászólások érkeztek a cikkhez:

Amarynda:Előre látom, mennyi érdemtelen szülő fog ráakaszkodni a gyerekére, hogy kiszívja a vérét, és azt is, hogy mennyi per lesz ebből a bíróságon. Hát, ez az intézkedés nagyon nem szimpatikus nekem.”

Gábor Szeles:…és így meg is oldották az elvett 700 milliárdot a magánnyugdíji befizetéseket, (hogy az EU-ból felvegyenek 8300 milliárdot, amivel semmi baj sem lenne, ha visszatették volna a pénzünket ebből)… mert a nyugdíjat már nem tudják garantálni…”

Marcsi:…és ha nem – AKKOR MI VAN? – éhen lehet halni és menni a híd alá lakni? – minekutána fizettem 40 évig az államnak – MOST MEG A GYEREKEIMET TERHELJEM? NEKIK IS ALIG JUT – OLYAN JÓK A FIZETÉSEK, HOGY NEM JUTNAK EGYRŐL A KETTŐRE! – MÉG ABBÓL IS VEGYÜNK EL?”

Csaba Csornai:Sebaj! Még jobban elszakadnak a családok és utálják egymást! CSALÁDBARÁT ORSZÁG!”

Bow Street Runner: “És mi lesz, ha a gyerek nem tud vagy akar fizetni a beteg szülő ellátásáért? Akkor az állam törvényi felhatalmazással hagyja meghalni az idős embereket? Vagy teszi ki őket az utcára? (…) Minden elhanyagolt, bántalmazott gyereknek ajánlom, hogy már most kezdjen el bizonyítékokat gyűjteni egy esetleges eltartási per esetére. Köztudott, hogy az ilyen típusú szülők szoktak a leghamarabb felbukkanni, ha megszorulnak anyagilag.”

Lillaréka: “Érdekes lesz ez… a minimálbérből családot eltartó gyerek tartsa el a szülőjét, akinek lehet több a nyugdíja…. – mert akár ez is előfordulhat.”

Valaki01:Üdvözlet! Én már átbogarásztam a tervezetet. Abban vannak olyan kifejezések, hogy »eltartásra méltatlan szülő« (Pl.: Nem gondoskodott a gyermekéről, bántalmazta, masszív alkoholista stb.) és »tartásra kötelezhető gyermek.« (Vizsgálják az anyagi hátteret is, mert ugye a semmit törvényileg sem lehet osztani.) Tehát nem minden esetben lehet kötelezni a gyermeket az eltartásra. Különben is megette a kukac az egészet, ha már csak úgy gondoskodik a család a tagjairól, ha kötelezik rá. Akik szeretik és tisztelik egymást azok ezután is segítek egymásnak, ahogy tudnak.”

József Gulyás:mégis mit gondoltatok, ki fogja őket eltartani? talán a télapó? még szép, hogy a saját gyökereiteket magatok tartjátok el! talán ezt is az uniótól várnátok el?”

Buzdmar: “Én emlékszem a nagyszüleimre, akik jóval a rendszerváltás előtt mentek nyugdíjba. Őket is támogatták a szüleim és testvéreik. Nem volt kérdés, hogy ki mivel, hogyan segít a másikon. A lényeg az volt, hogy tegyünk meg mindent egymásért, hogy jobban érezzék, érezzük magunkat. Az is igaz, hogy nekem összetartó családom van. Sajnos azért vannak kakukkfiókák is. A gyermekemet az apja az elmúlt 12 évben kétszer látogatta meg a mi költségünkön. Ő már két éve bepróbálkozott a szülőtartás követelésével. Sikertelenül. Több mint 100 ezer a nyugdíja, és így szóba sem álltak vele a hivatalos helyeken.”

Zsuzsa Mezei: “Eddig kimaradt a szülő és a gyermekek összeugrasztása! Lassan már mindenkinek valahol valakit gyűlölni kell, ez a lételeme a mai politikai elitnek! Tudom, sarkítottam, de én ezt a tendenciát látom! Ha nem szeretjük egymást mi, emberek, akkor nincs összefogás, továbbra is azt csinálnak velünk, amit csak akarnak!”

Dnanga: “Ha arra kötelezik a gyerekemet, hogy az én vegetálásomra vonja el a falatot az unokáimtól, inkább öngyilkos leszek.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top