Aktuális

Több mint fél métert emelkedett a Dráva vízszintje egyetlen nap alatt

Kedden még csupán 28 centimétert mutatott a vízmérce, szerda reggelre ugyanakkor 58 centiméterrel magasabbra, 68 centiméterre emelkedett a Dráva vízszintje. A folyó Barcsnál így egyetlen nap alatt több mint fél métert emelkedett.

A rohamos vízszintemelkedés ellenére sem kell egyelőre árvíztől tartani a folyón, ugyanis a 68 centiméteres vízállás szerencsére még messze elmarad a Dráván valaha mért legmagasabb vízszinttől, amikor is 618 centiméterig duzzadt a határfolyó. Drávaszabolcsnál szerdán reggel 200 centimétert mutatott a vízmérő, az első fokú készültséget a folyó ezen szakaszán 430 centiméternél rendelik el.

A folyón évente kétszer árad jelentősebb mértékben. A tavaszi jeges ár a hegyekben felhalmozódott hó olvadásának eredménye, míg az ennél nagyobb vizet a nyár eleji jelentős mennyiségű csapadék okozza. A mostani hirtelen jött vízszintemelkedéshez a májusi csapadékos időjárás nagyban hozzájárult. Ugyanakkor szerencsére az elkövetkező 8-10 napra nem jósol jelentősebb esőt a meteorológia, így újabb árvízhullámmal nem kell számolni a Dráván.

Több mint fél métert emelkedett a Dráva vízszintje egyetlen nap alatt

(Sonline)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top