Aktuális

Oroszország nyugdíjat fizet a határon túliaknak

Havi nyugdíjat fizet az idős korukban Izraelbe kivándoroltaknak az orosz állam. Legalább öt év munkaviszonyt kell igazolni.

Évek óta zajlott az orosz–izraeli nyugdíjvita, de most megállapodott a két ország: a hetvenes évektől 1992-ig a Szovjetunióból Izraelbe költözöttek százhúsztól kétszázötven dollárig (mintegy harminckétezertől hatvanhétezer forintig) terjedő, havonta esedékes nyugdíjat fognak kapni a kivándorlásuk előtt ledolgozott éveik és az oroszországi nyugdíjak alapján. 

Az izraeli kormányzati hivatalok 30-100 ezer “orosz nyugdíjasra” számítanak. 

Jeruzsálem már évek óta tárgyalásokat folytatott a volt Szovjetunióból idősebb korukban, több év munkaviszony után bevándorolt orosz zsidók ügyében, de Moszkva mindeddig úgy vélte, hogy a hazájukat elhagyók egyben lemondtak állampolgárságukról és nyugdíjjogosultságukról is. 
    
Emiatt az idősebb korukban érkezettek hátrányos helyzetbe kerültek, mert csak az izraeli társadalombiztosító csekély összegű alapnyugdíját kapták, míg az Izraelben munkaviszonyban eltöltött évek után nyugdíjba vonultak, illetve a más országokból érkezettek általában ezen túl is nyugellátásban részesülnek kétoldalú egyezmények, illetve saját nyugdíjbiztosításaik alapján.
    
A megállapodás szerint azok fordulhatnak az orosz hatóságokhoz öregkori ellátásért, akik igazolni tudják, hogy legalább öt év nyugdíjjárulékot fizető munkaviszonyuk volt az egykori Szovjetunióban – olvasható a Háárec című izraeli lap gazdasági mellékletében.

Tudtad, hogy Magyarországon vannak nyugdíjmilliomosok?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top