Aktuális

Ijesztő méreteket ölt a modern kori rabszolgaság

Igen, sajnos léteznek modern kori rabszolgák, méghozzá elég nagy számban. Magyarország a maga 22 ezres számával a 41. a rangsorban.

A Global Slavery Index 2016 nevű, 167 országot vizsgáló tanulmányból kiderül, hogy a modern kori rabszolgaságban sínylődők 58 százaléka öt országban él: Indiában, Kínában, Pakisztánban, Bangladesben és Üzbegisztánban. A lista élén az 1,3 milliárd lakosú India áll, ahol 18,4 millió kizsákmányolt embert tartanak számon.

A felmérés ugyanakkor megemlíti, hogy Észak-Koreában a legrosszabb a helyzet, ahol minden huszadik ember, vagyis az ország 22 milliós lakosságának 4,4 százaléka rabszolgasorban sínylődik, és a kormány a világon a legkevesebbet teszi a helyzet javításáért.

 A Global Slavery Index 2016 adatai szerint Magyarországon 22 500-an kénytelenek rabszolgasorban élni, és ezzel az ország Japánnal, Tajvannal, Uruguayjal, Szlovéniával és Szlovákiával megosztva a 41. a rangsorban.

Modern kori rabszolgaság áldozata az, akit megfosztanak a szabadságától, akire mások tulajdonaként tekintenek, akit elcserélhetőnek, eladhatónak vagy éppen elpusztíthatónak tartanak. A Walk Free Foundation a modern kori rabszolgaság keretein belül tartja számon az emberkereskedelmet, a kényszermunkát, az adósrabszolgaságot, a kényszerházasságot és a gyermekek különféle kizsákmányolását.
 

 Az ENSZ egyik illetékese a felmérés kapcsán azt mondta, a szegénységnek, társadalmi kirekesztésnek és megkülönböztetésnek tudható be, hogy az eddigieknél is elterjedtebbek a rabszolgaság olyan formái, mint a prostitúció, a gyerekkatonaság, a kényszermunka vagy a gyermekek alkalmazása a kábítószer-kereskedelemben.

Még több cikk a rabszolgaságról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top