Aktuális

Exkluzív: Megszólalt az “emberrablással” vádolt Uber-sofőr

Azt mondták, adóellenőröket ejtett foglyul, ám az esetről készült jegyzőkönyv és a gépkocsivezető mást mond.

Bár az eset május 11-én történt, M. L. csak most, május végén döbbent rá, hogy ő lehet az a sofőr, akinek esetéről maga a nemzetgazdasági tárca adott ki közleményt. A minisztérium – mint azt az NLCafé is megírta – arról számolt be, hogy az Uber-sofőr az éppen ellenőrzést tartó ellenőrökkel a kocsiban, az ajtókat blokkolva a fuvar végén újra útnak indult, de nem árulta el, hova akarja szállítani a NAV munkatársait. Az ellenőrök kérdésére csak annyit mondott, “jó helyre” viszi őket, majd csak fél óra múltán engedte el az addigra már segítségért telefonáló navosokat.

Az NLCafé megtalálta a sofőrt, M. L.-t, aki szerint ebből semmi nem igaz, ahogy a NAV-vizsgálatról készült hivatalos jegyzőkönyvben sem így szerepel az eset.

Látszott, hogy NAV-osok

A vizsgálat napján a sofőrt a Belgrád rakparthoz rendelték. Egy középkorú pár akart a Visegrádi utcai egészségházhoz menni. “Egyből láttam, hogy ellenőrök lehetnek. Többnyire turistákat és fiatalokat viszek, de ez az alulöltözött férfi és nő a kis kézitáskájukkal leginkább adóellenőrnek néztek ki” – mondja a tapasztalt sofőr.

Mikor a Visegrádi utcába értek, M. közölte az utasaival, hogy az alkalmazás hibája miatt ingyen volt az út. Ekkor a revizorok felfedték kilétüket, és ellenőrizni akarták a férfit. A sofőr viszont azt mondja, mivel nem fizettek viteldíjat, így a személyszállítási szolgáltatás sem valósult meg, nincs tehát mit ellenőrizni.

M. felszólította a NAV-osokat, hogy szálljanak ki, ám a revizorok maradtak. “Ezek után azt gondoltam, a legjobb az lenne, ha egy rendőrtől kérdezhetném meg, mi ilyen helyzetben a teendő, ezért a legközelebbi rendőrőrsre hajtottam, ahol mindhárman kiszálltunk.”

Nem találtak rendőrt

A kis, XIII. kerületi körzeti megbízotti irodán azonban épp nem volt félfogadás, senkit sem találtak ott, ezért visszaültek a kocsiba, és pár utcányira a rendőrőrstől a revizorok felvették a jegyzőkönyvet, aláíratták M.-mel – aki azzal a megjegyzéssel szignálta a dokumentumot, hogy egyes részei olvashatatlanok.

A sofőr szerint nem hasonlított a helyzet ámokfutáshoz, és az ellenőrök sem rettegtek és nem kértek telefonon segítséget. Elmondása szerint a mai napig nem érkezett az ügyben sem feljelentés, de még csak egy megkeresés sem az Uber felé, így ő is csak abból sejti, hogy róla van szó, hogy az Uber vezetői felfüggesztették.

Úgy tudjuk, a sofőr azóta újra dolgozik, bár fogalma sincs, hogyan kerülhetett fel ebben a formában története a kormány honlapjára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top