Aktuális

Ma lenne 99 éves J.F. Kennedy: tíz dolog, amit nem tudtál róla

A népszerű elnökről számtalan könyv és film készült azután, hogy 1963-ban Dallasban merénylet áldozata lett. A Kennedy-összeesküvés sokak fantáziáját megmozgatta és bár létezik hivatalos magyarázat, ez sokak számára nem ad választ a kérdésre, hogy a sármos politikus meggyilkolása kinek állt érdekében. John Fitzgerald Kennedy 99 éve ezen a napon született.

A demokrata politikus 1917. május 29-én született. Nagyszülei ír bevándorlók voltak, édesanyja Rose Elizabeth Fitzgerald-Kennedy, édesapja Joseph Patrick Kennedy volt. Kilencen voltak testvérek, öt húga, két öccse és egy bátyja volt. 1961-ben lett az Egyesült Államok 35. elnöke, nevéhez olyan történelmi események fűződnek, mint a Disznó-öböl inváziója, a kubai rakétaválság, az amerikai űrprogram felgyorsítása (amelynek eredményeként 1969-ben Neil Armstrong a Holdra lépett). 1963 november 22-én Kennedy merénylet áldozata lett. Az elkövető Lee Harvey Oswald volt, bár sokan kételkednek benne, hogy a férfi egyedüli merénylő lett volna.  J. F. Kennedy életének ezek a gyakrabban emlegetett fontos eseményei, most viszont következzen tíz olyan, ami kevésbé ismert vele kapcsolatban.

Feleségével, Jacqueline Kennedyvel
Feleségével, Jacqueline Kennedyvel

A hadsereg szerint alkalmatlan volt a katonai szolgálatra

Kennedy pár hónappal az USA második világháborús hadba lépése előtt jelentkezett katonának, azonban egészségügyi problémái miatt kiszórták a hadsereg és a haditengerészet fizikai alkalmassági vizsgálatain. Apja kapcsolatait felhasználva azonban 1941-ben sikerült csatlakoznia a haditengerészekhez. 1943-ban a Csendes-óceánon teljesített szolgálatot, amikor PT-109 jelzésű hajójukat támadás érte. Kennedy a hajó parancsnokaként kimentette egy égési sérüléseket szenvedett bajtársát, a többi katonával együtt pedig egy hetet várt egy szigeten, amíg kimentették őket. Hősiességéért megkapta az egyik legértékesebb katonai kitüntetést, a Bíbor Szívet, ezzel ő az egyetlen amerikai elnök, aki ebben az elismerésben részesült.

Haditengerészeti szolgálata idején
Haditengerészeti szolgálata idején

Ő volt a legfiatalabb választott elnök

1961-es beiktatásakor 43 éves volt, az életkori rangsorban utána következő Bill Clinton 46 évesen költözhetett be a Fehér Házba. Kennedy csak azért nem minden tekintetben a legfiatalabb elnök, mert Theodore Roosevelt 42 éves és 10 hónapos volt, amikor elődjét, William McKinley elnököt meggyilkolták.

Kennedy bejelenti a Hold-missziót
Kennedy bejelenti a Hold-missziót

Halála előtt kétszer már feladták neki az utolsó kenetet

Nem számítva a katonai szolgálat idején történt eseteket, Kennedyt kétszer is meglegyintette a halál szele, annyira, hogy már papot is hívtak hozzá, hogy feladja neki az utolsó kenetet. Először 1948-ban történt ilyen, amikor Kennedy Nagy-Britanniában tartózkodott. Az egykori elnöknél Addison-kórt diagnosztizáltak, ennek köszönhetően kínozták derékfájdalmak, de ez a betegség okozta azt is, hogy Kennedy bőre sötétebb árnyalatot kapott, mintha folyamatosan szoláriumba járt volna. 1954-ben egy hátműtét során fellépő fertőzés miatt került veszélybe az élete, a helyzet ekkor is olyan súlyos volt, hogy papot kellett hívni a politikushoz.

A fiatal Kennedy egy baseball-meccsen
A fiatal Kennedy egy baseball-meccsen

Több mint ezer kubai szivart vásárolt

Az amerikai elnök, aki kereskedelmi embargót rendelt el Kubával szemben, a dokumentum aláírása előtt pár órával 1200 jó minőségű kubai szivart vásárolt. Az embargó a kubai rakétaválság egyik első lépéseként vonult be a történelembe.

Larry Kinggel karambolozott

Az ismert riporter 1958-ban szaladt bele John F. Kennedy autójába. A leendő elnök annyival intézte el a dolgot, hogy ha King rá szavaz, a karambol el is van felejtve.

Kennedy beszéde a Rice University-n
Kennedy beszéde a Rice University-n

Kiállt a nők jogaiért

JFK az első elnök volt, aki egy fekete nővel táncolt a beiktatási estélye során, azonban legalább ennyire lényeges, hogy a Fehér Házban dolgozó újságírók tiszteletére rendezett White House Correspondent’s Dinner 1962-ig csak a férfiak előtt állt nyitva. Kennedy azonban azt mondta, nem fog részt venni az eseményen, csak akkor, ha a nőket is beengedik.

Fizetését jótékonysági célra ajánlotta fel

Kennedy apja hatalmas vagyont halmozott fel a családnak, így a fiatal politikus nem volt rászorulva az amerikai Kongresszustól kapott fizetésére, amelyet különféle jótékonysági szervezeteknek ajánlott fel. Ezt a hagyományt folytatta azután is, hogy elnökké választották – egyébként ő volt az USA eddigi leggazdagabb elnöke is.

Egy ritka magánéleti kép a nyaralását töltő elnökről, családtagjai körében
Egy ritka magánéleti kép a nyaralását töltő elnökről, családtagjai körében

Rendkívül hiú volt

Kennedy kínosan ügyelt a megjelenésére. Testsúlyával kapcsolatban annyira megszállott volt, hogy minden egyes utazása során kellett, hogy legyen nála egy fürdőszobai mérleg is.

A dallasi tragédia előtt legalább háromszor akarták megölni

JFK-t már elnökké választása után egy hónappal el akarta tenni láb alól egy nyugdíjas postás, aki a Kennedy-klán Hyannis Portban lévő otthonától több államon keresztül követte Kennedyt, dinamittal telepakolt kocsiján. Két másik merényletkísérletre pedig néhány héttel a végzetes dallasi hétvége előtt derült fény 1963-ban. Ezek szerint abban az évben Chicagóban és a floridai Tampában is végeztek volna az USA 35. elnökével.

Egy különleges kókuszdiót tartott elnöki íróasztalán

Amikor a második világháborúban megtörtént a feljebb leírt eset, Kennedy egy kókuszdió héjába karcolt egy üzenetet, amíg a mentőalakulatokra vártak az egyik csendes-óceáni szigeten. Ezt a kókuszt végül magával vitte, és később levélnehezékként használta az ovális irodában.

 További cikkek a Kennedy-klánról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top